Hlavní obsah

Sobotka: Nemáme indicie o hrozbě teroristického útoku. Tradiční akce nerušme

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

K rušení tradičních akcí, které souvisejí s Vánoci, není podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) žádný důvod. Vláda nemá žádné informace, že by Česku hrozil teroristický útok. Premiér to řekl v sobotu po mimořádném večerním jednání kabinetu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Nepotřebujeme jakékoliv podléhání strachu a hysterii. Není důvod, abychom rušili tradiční akce, které souvisí s tím, že přicházejí Vánoce. Neměli bychom si nechat zkazit vánoční svátky. Nemáme žádné konkrétní indicie, které by se týkaly možných útoků,” uvedl premiér. Narážel tak na to, že Praha kvůli obavám z možných teroristických útoků zrušila slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. [celá zpráva]

Zvýšená bezpečnostní opatření přesto zůstávají v platnosti. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v jiných státech jako jsou Francie nebo Belgie.

Podrobná diskuze

Mimořádná schůze, která se v sobotu konala od půl šesté večer, se protáhla až do dvaadvacáté. Členové kabinetu podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) přes tři hodiny řešili mandát pro premiéra na nedělní summit EU - Turecko.

„Vláda jedná o mandátu pana premiéra na Evropskou radu již třetí hodinu, ještě pár takových jednání a máme po koalici,” napsal Mládek na svůj Twitter.

Na otázku Novinek, co se na jednání kabinetu událo, premiér Sobotka odvětil s tím, že probíhala podrobná diskuze. Kromě mandátu pro předsedu vlády se řešil i návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby se ČR připojila k žalobě kvůli povinným kvótám. Většina ministrů s tím podle Sobotky nesouhlasila.

„Postoj ČR k žalobě na dočasný relokační mechanismus se nemění. ČR se k žalobě Slovenska nepřipojí, nevidíme v tom žádné přínosy,” sdělil. Babiš o žalobě překvapivě mluvil v pátek. [celá zpráva]

Vláda nakonec mandát pro Sobotku schválila jednomyslně. Během dvou let by Česko mohlo Turecku pomoci částkou 25 miliónů eur. Peníze půjdou na pomoc uprchlíkům.

„Chceme ze strany Turecka jasné kroky. Musí přijmout jasná a konkrétní opatření, aby bylo schopno regulovat migraci na svém území a zastavit fungování pašeráků lidí,” komentoval Sobotka.

Mimořádný summit se uskuteční v neděli v Bruselu, hlavním tématem bude spolupráce Evropské unie s Tureckem v souvislosti s uprchlickou krizí. Představitelé sedmadvacítky budou se zástupci Turecka kromě případné finanční pomoci mluvit o zefektivnění návratové politiky či spolupráci při ochraně hranic.

Kvóty vláda stále odmítá

Kabinet na mimořádné schůzi jednal také o mandátu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na zasedání evropské Rady pro spravedlnost a vnitřní věci, které proběhne ve středu.

„Vláda stále odmítá zavedení povinných kvót,” informoval Chovanec. Na půdě EU chce mluvit také o zákonu, který by umožnil, aby měly bezpečnostní služby přístup k informacím o pasažérech v letecké přepravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám