Hlavní obsah

Lidé na Václavském náměstí vyzvali Zemana k demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Účastníci shromáždění na Václavském náměstí, které v neděli v podvečer uspořádala platforma Setkání dobré vůle, vyzvali prezidenta Miloše Zemana k demisi. Podle nich zneužil oslav 17. listopadu a jejich hodnot pro své zájmy. Akce před budovou Melantrichu se účastnilo několik stovek lidí

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Akce navazovala na odpolední pietní shromáždění studentů vysokých škol, kteří si dnes na Albertově připomněli listopadové události z let 1939 a 1989.

Na úterní oslavy studenty nevpustila policie kvůli shromáždění příznivců prezidenta Miloše Zemana, na němž prezident pronesl projev. Protože na Albertově Zeman vystoupil po boku lídra extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky, zachoval se podle účastníků shromáždění na Václavském náměstí jako nepřítel demokracie a měl by proto odstoupit.

Zazněla Modlitba pro Martu

Cestou na Václavské náměstí z Albertova, kde se na pietní akci k 17. listopadu sešlo podle odhadu organizátorů minimálně 5000 lidí, lidé volali "Miloše do koše", "Chybí nám Havel" a "Zeman na Hrad nepatří". Na Václavském náměstí je pak přivítala Modlitba pro Martu v podání, jež zaznělo z balkonu Melantrichu v listopadových dnech 1989.

Náhradní 17. listopad na AlbertověVideo: Novinky

Marek Hilšer, který v říjnu pronikl na Úřad vlády a na tiskové konferenci protestoval svlečený do půl těla kvůli Ukrajině, získal velký aplaus po dotazu, zda lidem nepřipadá divné, že oslavy 17. listopadu se mohou konat až 22. listopadu a že Albertov byl pro studenty v památný den nedostupný, protože ho okupovali extrémisté.

„A nepřijde vám absurdní, že tuto politickou bažinu, která vždy vyrůstá z frustrace, nenávisti a strachu, vydatně podporuje hlava státu?" Dav dal najevo pískotem souhlas.

Podle Hilšera prezident "živený frustrací a pomstychtivostí bezohledně vede tuto zemi na východ". Na to lidé začali volat "demisi, demisi!"

Gál: Nepřátelé žijí i mezi námi

Sociolog a politik Fedor Gál připomněl, že když v roce 1989 zakládali Veřejnost proti násilí, mysleli na studenty, které v Praze zmlátila policie.

"Bylo by hrozné, kdyby se to vrátilo, byl by to průšvih," řekl. Lidé by podle něj měli vědět, že nepřátelé nepřicházejí ze zahraničí, ale žijí mezi nimi.

Salam Alejkum pozdravil shromáždění muslim žijící v Česku. Odmítl názory Konvičkova hnutí a mluvil o 4000 lidí s muslimskou vírou, kteří v ČR mírumilovně žijí a nechtějí odcházet, jak požaduje Konvička.

"Utekli jsme do Evropy, protože je tu demokracie, žádní teroristé mezi námi nejsou," řekl a vyzval přítomné, aby zkusili své muslimské spoluobčany lépe poznat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám