Hlavní obsah

Terorismus nemá náboženství, shodli se zástupci tří náboženství

– Praha

Terorismus nemá náboženství, shodli se dnes zástupci křesťanství, islámu a judaismu v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora. Setkání svolali kvůli nynějšímu teroru ve Francii a migrační vlně v Evropě. Společnosti hrozí podle nich radikalizace názorů a právě v této době je nutné ukázat jednotu tří náboženství.

Foto: ČTK/AP

Ženy zapalují svíčku na místě jednoho z útoků v Paříži.

Článek

Zhruba hodinovou akci sledovalo v lavicích kostela asi 80 návštěvníků. Vystoupil na ní arabista a muslim Vladimír Sáňka, podle něj je Evropa znovu zasažena "brutálními činy fanatiků". "Toto zlo musí evropské země zastavit. Musíme si zachovat chladnou hlavu a neuplatňovat princip kolektivní viny. Terorismus nemá náboženství, jsou za něj odpovědní jeho aktéři," řekl. Podle něj se nyní projevuje další druh extremismu, kterým je "postupná fašizace společnosti". "Je vhodný okamžik projevit solidaritu a jednotu, věřící lidé tvoří většinu světové populace," dodal.

Podle Sáňky posvátné texty judaismu, islámu i křesťanství popisují lásku k bohu a bližním. Zmínil, že korán například popisuje život Ježíše, údajné zázraky, které konal v dospělosti, a "v nejlepším světle jsou zmiňováni i další proroci". "Je důležité lidem ukázat, že si dokážeme sednout za jeden stůl a shodnout se," dodal Sáňka.

Sylvie Wittmannová z židovské obce vyzvala k pomoci lidem nejen v Česku, ale i těm, kteří přicházejí z ciziny v zoufalé situaci s prosbou. "Myslím ty, kteří přicházejí třeba ze Sýrie a míst, kde je válka. Podobně jsme pomáhali lidem z Balkánu a Ukrajiny," dodala.

Dnes to není vtip

Jezuitský kněz Petr Vacík, který setkání hostil v akademické farnosti, připomněl začátek mnoha vtipů: sejde se žid, křesťan a muslim. "Ale dnes to není vtip, ale začátek věty a jednotlivých vztahů," řekl Vacík. Citoval z řeholního řádu jezuitů, ve kterém se píše o tom, že jezuité se "mají učit od jiných náboženství".

Na závěr zazněly tři modlitby a Wittmannová s Vacíkem a Sáňkou pak symbolicky společně zapálili svícen.

Při kostele Nejsvětějšího Salvátora působí od roku 1990 pod vedením Tomáše Halíka římskokatolická akademická farnost, která podporuje ekumenismus a mezináboženský dialog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám