Hlavní obsah

Babiš a Stropnický vyzvali k jednotné akci proti Islámskému státu

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lídr hnutí ANO a ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vyzvali ke sjednocení Evropy v postupu proti Islámskému státu (IS) a k přechodu od slov ke konkrétním činům. Jedním z takových činů by mělo být uzavření schengenských hranic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé 14. listopadu 2015 nosili před francouzskou ambasádu v Praze květiny a zapalovali svíčky k uctění obětí teroristických útoků v Paříži z předchozího dne.

Článek

Podle obou politiků se nyní musí zjistit, zda útočníci pocházeli přímo z Francie, už se tam narodili, nebo zda přišli jako vycvičení útočníci.

„Je to brutální, barbarský čin. Bude důležité zjistit, zda se útočníci ve Francii narodili, nebo zda přišli vycvičení z Islámského státu. Podle toho se musí zaměřit tajné služby. Tohle je válka, nebyl žádný důvod k útoku, oni brutálně postříleli lidi, to je nepřijatelné. Evropa se musí naučit být akční. Je potřeba, aby se Evropa sjednotila, musí vzniknout jednotná fronta, jsme ve válce s Islámským státem,“ řekl Babiš, podle něhož by se měly zapojit všechny státy, OSN? Rusko či USA do pragmatického postupu proti teroristům.

Babiš i Stropnický se shodovali, že české tajné služby nemají žádné informace o tom, že by na našem území něco obdobného hrozilo. Podle Stropnického sice žádné informace nevedou k nadstandardním bezpečnostním opatřením, ale nemůže je vyloučit. „V první linii je policie. V režimu okamžité pohotovosti máme připravené stovky vojáků,“ uvedl Stropnický.

I podle něj je barbarský čin v Paříži útokem na celou Evropu.

„Tohle už je za hranicí, Evropa nemůže čekat, musí konat,“ řekl Stropnický. Připomněl, že v rámci pozemních sil působí proti Islámskému státu v Sýrii syrská armáda, která je vyzbrojená špičkovou ruskou technikou. Přitom je ale jedinou silou, která tam působí. „Rozšíření pozemních operací by se neobešlo bez mnoha obětí,“ dodal ministr obrany. Babiš už ráno mluvil o tom, že by mělo dojít k uzavření schengenských hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám