Hlavní obsah

Novela, která upravovala provize zprostředkovatelům pojištění, ve Sněmovně neprošla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v pátek nepodpořila novelu zákona o pojišťovnictví, která přejímala evropskou směrnici, ale rovněž upravovala pravidla pro vyplácení provizí pojišťovacím zprostředkovatelům. Kvůli normě se před časem střetl ministr financí Andrej Babiš (ANO) s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem. V pátek novelu podpořilo pouze 71 poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Norma rozkládala výplatu provizí pojišťovacím zprostředkovatelům na pět let, nyní se vyplácí rovnou po zprostředkování pojištění.

Právě návrh na omezení provizí, který dříve v rozpočtovém výboru přednesl poslanec Šincl, vyvolal v červnu spor mezi ním a Babišem. Důvodem byl měnící se postoj ministerstva financí k návrhu. Ministerstvo s ním nejprve souhlasilo, ale pak svůj postoj změnilo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šincl naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy šéfa hnutí ANO a majitele Agrofertu Babiše. Ministr financí tehdy jeho vystoupení označil za „sprostý koaliční podraz”.

„Proč bych vám měl dělat užitečného idiota proto, aby bratr pana Babiše měl dále svůj byznys a pan Sobotka ještě zůstal premiérem,” okomentoval hlasování šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který poukázal na neschopnost koalice návrh prohlasovat. „To říká největší zloděj,” odtušil Babiš, jehož strana normu podpořila.

Nespokojený Babiš

Ministr financí následně upozornil, že neschválením normy bude mít za následek řízení s ČR ze strany Evropské komise. Novela primárně upravovala činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Hlavním cílem změn bylo posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů pojišťovacích služeb.

Cílem unijních předpisů je vytvoření vnitřního trhu s pojištěním a zajištěním s využitím tzv. jednotného evropského pasu, který můžou v rámci Unie používat už banky. Novela také měla rozšířit dohledové pravomoci ČNB a měla platit od příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám