Hlavní obsah

EU nečelí uprchlické krizi, ale masové migraci, řekl maďarský ministr

Praha

Evropa nečelí uprchlické krizi, ale masové migraci, řekl ve čtvrtek maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v Praze na konferenci o budoucnosti EU. Na akci Prague European Summit (PES) desítky delegátů z unijních institucí a členských zemí EU diskutují o budoucím směřování unie na pozadí migrační krize.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

"Snaha o politickou korektnost a pokrytectví nám brání si přiznat, že toto není uprchlická krize, ale masová migrace," prohlásil šéf maďarské diplomacie. A dodal, že na jih od Evropy - na Blízkém východě a na severu Afriky - je nyní 45 miliónů lidí, kteří by se potenciálně mohli kvůli konfliktům či politické situaci přesouvat do Evropy.

Szijjártó též upozornil na to, že už nelze dělat politická prohlášení, která zní jako pozvánky. Reagoval tak na výroky německé kancléřky Angely Merkelové z letošního léta, která podle některých významně přispěla k masivnímu přílivu migrantů do EU.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Visegrád je pro EU důležitý

Na Pražském evropském summitu se ve čtvrtek mimo jiné diskutovalo o zvýšení vlivu středoevropských zemí při projednávání reforem institucí EU. K této otázce Szijjártó uvedl, že bez silné V4 nebude silná EU.

Za "enormně důležitou pro EU" označil visegrádskou čtyřku i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Šéfové diplomacií V4 mají v pátek v Praze jednání s ministry zahraničí Balkánu, s nimiž budou diskutovat zejména o migraci.

Pilotní ročník Pražského evropského summitu měl zahájit místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans, který ale na konferenci vystoupí až v pátek. Musel urgentně odletět na summit EU-Afrika na Maltě, který jedná o migraci.

První panel čtvrtečního jednání PES probíral připravenost institucí EU na krizové situace. Na něm vystoupila mimo jiné bývalá lotyšská prezidentka Vaira Vikeová-Freibergová, podle níž musí EU zlepšit svou akceschopnost, aby byla připravena na krize rychle reagovat. "EU je nyní velmi pomalý mechanismus a velmi složité soukolí," uvedla Freibergová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám