Hlavní obsah

Rakovinou střeva každoročně onemocní 8000 Čechů, uzeniny vzniku přispívají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ročně u více než 8000 Češek a Čechů zjistí lékaři rakoviny tlustého střeva a konečníku. V zemi žije přes 20 000 lidí s tímto typem rakoviny, ročně přes 3500 pacientů zemře. Česko se dlouhodobě drží na předních příčkách světového žebříčku této zhoubné nemoci. Lékaři varují před tím, že jednou z hlavních příčin tak vysokého výskytu je nadměrná spotřeba uzenin. Varování potvrdila Světová zdravotnická organizace (WHO), když zařadila uzeniny na seznam prokázaných karcinogenů.

Foto: archív , Právo

Ilustrační foto

Článek

"Češi mají hodně rakoviny tlustého střeva, jedí hodně uzenin, přímo se uzeninami přejídají," řekl odborník na zdravou výživu Petr Havlíček.

Hlavním problémem podle něj je množství. Češi se naučili konzumovat obrovské množství uzenin a červeného masa, jež je podle WHO také rizikové. Při trávení nemusí dojít k dokonalému zpracování bílkoviny, ta ve střevě zahnívá, poškozuje střevní sliznici. Následkem činnosti hnilobných bakterií vzniká ve střevě zánět a následně nádor.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Riziková sůl

Riziko zvyšuje také velké množství soli v uzeninách. Doporučená denní dávka soli je do pěti gramů, to člověk vyčerpá deseti deky sušené šunky. Češi konzumují trojnásobek soli oproti doporučenému množství, jen minimum je z dosolování pokrmů, hlavní dávka je právě z uzenin.

V uzeninách nepříznivě působí na zdraví také látky, které vznikají z hoření, když se uzeniny zauzují. Dalším rizikem jsou dusitanové rychlosoli, když se taková uzenina při vysoké teplotě zahřeje, třeba se opečou buřty, vznikají karcinogenní nitrosaminy.

Obliba uzenin v Česku souvisí podle Havlíčka s tím, že lidé mají málo času na přípravu jídla, rychlou večeři řeší párkem či salámem. "Jíme uzenin nezřízeně moc a strašně moc jíme i červeného masa," poznamenal.

Všeho s mírou

Varování WHO směřuje podle něj zejména k pravidelným jedlíkům uzenin a červeného masa. Pokud si člověk dá jednou za čas kvalitní šunku, ohrožen není, stejně tak nevadí, když do jinak zdravého jídelníčku výjimečně zařadí i uzeninu. Jde totiž hlavně o míru.

Vliv na možný rozvoj rakoviny mají i další okolnosti, jako jsou dispozice daného člověka. Kouření zvyšuje riziko rakoviny, ale ne každý kuřák ji dostane, stejně jako mezi pacienty je i řada nekuřáků. "Je to celý komplex více věcí, celkově to souvisí s životním stylem. Rozhodně ale do zdravého životního stylu nepatří to, že se budu přejídat červeným masem a uzeninami," shrnul Havlíček.

Anketa

Jak často konzumujete uzeniny?
Denně
24,2 %
Jednou za pár dní
44,6 %
Výjimečně
23 %
Vůbec
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2735 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám