Hlavní obsah

Rozbořil nerezignoval ani po schůzce se Sobotkou, ten je roztrpčen

Právo, Novinky, ČTK, mhr, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), kterého policie obvinila z podplácení, ani po páteční schůzce s předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou nerezignoval na post v čele krajské samosprávy. Novinářům to po několikahodinovém jednání řekl Sobotka, který si přeje odchod Rozbořila z funkce. Rozbořilovo rozhodnutí ale podpořil krajský výbor.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil přes obvinění z trestného činu ze své funkce odstoupit nehodlá.

Článek

Policie tento týden obvinila Rozbořila a další tři lidi, mezi kterými jsou dva důstojníci policie. Rozbořil s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost, protože je to podle něj nedorozumění.

„Já to nepokládám za rozumné rozhodnutí, ani z pohledu Olomouckého kraje, ani z pohledu sociální demokracie. Nicméně je to jeho vůle a jeho rozhodnutí,” řekl Sobotka, který z jednání odjížděl zjevně roztrpčen.

„Já si myslím, že to není v pořádku. Hejtman je vysoká veřejná funkce, a jestliže ve vysoké veřejné funkci je někdo obviněn z trestného činu, tak by měl na ni podle mého názoru rezignovat a věnovat se své obhajobě. Myslím, že by to byla lepší cesta,“ poznamenal Sobotka.

Krajský výbor ho podpořil

Krajský výbor ČSSD ale Rozbořilovo rozhodnutí podpořil, oznámil novinářům jeho předseda Jiří Zemánek. Podle něj zástupci předsednictva ČSSD na jednání v Olomouci své spolustraníky z Olomouckého kraje nabádali k tomu, aby se hejtman vzdal své funkce, což by podle nich bylo nejlepší řešení.

"Proti tomu zaznívaly názory v debatě z členů klubu zastupitelů a členů krajského výkonného výboru, kteří víceméně většinově podporovali rozhodnutí, aby pan hejtman nerezignoval do doby, než se jednoznačně prokáže, že skutky, které mu byly zatím přičteny, jsou skutky, které vykonal či nikoliv," uvedl Zemánek.

Rozbořil na pátečním jednání členům krajského výboru ČSSD vysvětlil okolnosti svého obvinění a v tajné volbě poté získal většinovou podporu. Novinářům řekl, že z 29 přítomných ho podpořilo 21 členů krajského vedení. Zemánek míní, že rezignace Rozbořila by za stávající situace mohla být vnímána jako přiznání toho, že se provinil proti zákonu. Podle Zemánka je třeba ctít presumpci neviny.

Sobotka: Nejsem jediný, kdo chce jeho rezignaci

„Je to poměrně jednoduché řešení a je to řešení, které je nasnadě. Určitě nejsem jediný v sociální demokracii, který si myslí, že je třeba reagovat takovýmto způsobem,“ řekl Sobotka ještě před schůzkou s hejtmanem Rozbořilem, o kterou ho prý hejtman požádal.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Předseda ČSSD v Olomouci před schůzkou s obviněným hejtmanem Jiřím Rozbořilem

„Pro mě je to jasný signál v tom, že kolega Rozbořil cítí křivdu a cítí se jistý v tom, že řízení je proti němu vedeno neprávem. Kdyby se tam skutečně stalo něco dramatického, tak by se jistě rozhodl odstoupit,“ řekl Právu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Rozbořilovo rozhodnutí neznepokojilo ani jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. Již ve čtvrtek totiž tvrdil, že by hejtman odstupovat neměl. „Nic se na mém názoru nemění,“ sdělil Právu po tiskové konferenci, na níž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o Rozbořilově rozhodnutí informoval.

Podezření z korupce a ovlivňování kauz

Rozbořil je jedním z obviněných po úterním zátahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s krycím názvem Vidkun, Vedle něj jsou obviněni i náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec, jeho podřízený a šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj, a také podnikatel Ivan Kyselý. V kauze jde mj. o podezření z korupce a ovlivňování řady trestních kauz vyšetřovaných na Olomoucku.

Sobotka vyzval Rozbořila, který jakoukoli svoji vinu popírá, k okamžité rezignaci již ve čtvrtek. Ten to odmítl učinit a novinářům na tiskové konferenci po policejním výslechu sdělil, že by nejdříve rád na osobním setkání sdělil premiérovi svůj postoj a projednal celou záležitost s krajskými kolegy.

Rozbořila, kterému hrozí až desetiletý trest, stíhá policie za podplácení. Měl se letos v srpnu setkat v olomoucké  restauraci Potrefená husa s Kadlecem a žádat po něm za příslib úplatku zastavení policejního prověřování možného dotačního podvodu při výstavbě jezdeckého areálu a penziónu v Olomouci - Lazcích.

Ve špatnou dobu na špatném místě

Rozbořil to odmítá. Tvrdí, že nikdy nepožadoval žádné informace od kohokoli nad rámec svých povinností a především kompetencí. „Žádný úplatek jsem nikdy nenabízel. Z mého pohledu jsem byl pouze ve špatný čas na nesprávném místě,“ zdůrazňuje Rozbořil, který proti obvinění podal stížnost.

Připouští, že ke schůzce s Kadlecem, který jej o ni požádal prostřednictvím SMS, došlo. Odmítá však, že by na ní zazněla věta s nabídkou úplatku či snahou ovlivnit nějaký případ. „Má role v této kauze je nepodstatná a rozhodně nejsem klíčovou osobou. Cítím se celou kauzou osobně poškozen,“ tvrdí hejtman.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka očekává Rozbořilovu rezignaci

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka očekává, že pokud se potvrdí, že byl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil obviněn, rezignuje na stranické i veřejné funkce.

Výběr článků

Načítám