Hlavní obsah

Česko v sobotu rozšíří kontroly hranic s Rakouskem

• Aktualizováno
Právo, ada, nig, jt

Česká republika kvůli migrační krizi v sobotu 10. října rozšíří kontroly na hranicích s Rakouskem, se kterými začala v polovině září. Namátkové kontroly budou místo 14 na 20 přechodech. Nasazeni budou policisté z devíti krajů, dosud cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Pokud by se Rakousko rozhodlo uzavřít své hranice kromě těch s ČR, Česko je připraveno ochranu hranic dál rozšířit, například i zrušit některé mezinárodní vlakové spoje, potvrdila ve čtvrtek mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) má informaci, že se Rakousko chystá uzavřít své hranice s Německem a se Slovinskem, a to už po nadcházejícím víkendu. V takovém případě podle něj ČR obnoví hranice s Rakouskem také a bude-li třeba, je česká policie připravena nevpustit na území ČR vlaky s nelegálními migranty.

„My máme z diplomatických zdrojů informace, že teoreticky by k tomu mohlo dojít po volbách ve Vídni, které jsou teď o víkendu. V případě, že by se Rakousko rozhodlo toto udělat, tak my bychom obnovili česko-rakouské hranice,” řekl Právu ministr.

V Rakousku je podle něj několik desítek tisíc migrantů, kteří chtějí do Německa, a v takovém případě by se ČR mohla stát koridorovou zemí. „Ti lidé by šli přes Českou republiku do Německa a my bychom udělali všechno proto, abychom tomu zamezili. To by znamenalo obnovit kontroly na hranicích a eventuálně i zastavit vlaky,” řekl Chovanec.

„Dohadovali jsme s kolegy z ministerstva dopravy, jestli je potřeba, aby o zastavení vlaků rozhodla vláda, nebo jestli to lze udělat podle zákona o policii. Naši experti vyhodnotili, že stačí využít zákon,“ upřesnil Chovanec.

Hranici by hlídalo přes tři tisíce lidí

Armáda spolu s policií by byla nasazena v počtu 3200 lidí s tím, že na jednu směnu by bylo 800 lidí, konkrétně 500 policistů a 300 vojáků. Nebylo by to o hermetickém uzavření hranice, ale bylo by to přesně v rozsahu cvičení, které jsme nedávno absolvovali.

Analýzu ministerstev má Právo k dispozici. Podle ní by policie po tomto opatření sáhla ve chvíli, „kdy se hodnověrně dozví, že na území ČR směřuje větší množství cizinců, kteří s největší pravděpodobností nedisponují platnými doklady opravňujícími ke vstupu na území ČR“.

Dostane-li policie zprávu, že v některém vlaku jede větší množství migrantů bez dokladů, budou mít policisté na přípravu k zastavení vlaku několik hodin.

Do pěti hodin na hranicích

„Nedávné cvičení na hranicích s Rakouskem ukázalo, že pokud to nastane, jsme schopni reagovat velice rychle a do pěti hodin jsme připraveni nasadit armádu a policii na hranice a zastavit vlaky,“ uvedl ministr.

Omezení vlaků by podle něho bylo aktuální v případě, že by Německo zavřelo hranice s Rakouskem a to zavřelo hranice se všemi okolními státy. Pak by se ČR stala tranzitní cestou do Německa a byla by nutná dohoda s Němci o průchodu a průjezdu migrantů přes ČR.

„Pak bychom se připravovali na uzavření hranice s Rakouskem a omezení vlakových spojů,“ uvedl ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám