Hlavní obsah

Miliardář Valenta podpoří Stranu soukromníků, zaplatí jim kampaň

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor a magnát v oblasti hazardu Ivo Valenta, majitel holdingu Synot, se rozhodl napumpovat milióny korun do pravicové Strany soukromníků ČR, s jejíž podporou zvítězil v senátních volbách. Strana soukromníků spouští už nyní na podzim kampaň, ve které chce bojovat za drobné podnikatele a živnostníky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Ivo Valenta na tiskové konferenci strany Soukromníků ČR.

Článek

„Dostávám hodně otázek, proč jsem šel do Senátu, proč podporuji tuto stranu. Její názory a program jsou mi blízké, tyto myšlenky prosazuji a nechci být s nimi v Senátu osamocen. Rozhodl jsem se stranu podpořit nejen finančně, ale i svou osobou a aktivitou,“ řekl Valenta. Zároveň odmítl, že by jeho cílem byla kandidatura na hejtmana v krajských volbách v příštím roce. „Na hejtmana kandidovat nebudu, ale určitě budu chtít pomoci najít nové tváře,“ uvedl miliardář.

Předseda strany Petr Bajer uvedl, že soukromníci plánují masivní kampaň, při které chtějí zmobilizovat co nejvíce aktivních lidí. Cílem je bojovat proti přijetí zákonů, které podle nich směřují proti živnostníkům a malým podnikatelům.

„Nebudeme jako ovce čekat na volební rok 2017, půjdeme mezi obyvatele právě teď,“ řekl Bajer. Zmínil například elektronickou evidenci tržeb, kterou má brzy projednávat Sněmovna. „Jediní a první, kdo by tuto normu odnesl, by byli drobní podnikatelé, co dodržují zákony,“ řekl předseda.

Strana podle jeho slov plánuje billboardy, masivní inzerci, online kampaň a nebojí se ani organizování nepokojů. Bude to stát řádově milióny korun. Ty z velké části zaplatí Valenta. „Přislíbil jsem značnou a velkou podporu,“ uvedl magnát.

Podpořil i ODS

Ten, jak nedávno Právo informovalo, podpořil částkou dva milióny korun parlamentní ODS. „Můj sponzoring ODS nemá nic společného se stranou soukromníků. Můj otec byl člen ODS, mně se její myšlenky líbí, nebojím se podpořit i jiné strany,“ řekl Valenta.

Zároveň odmítl, že by jeho kampaň byla načasována na dobu, kdy se jeho největší konkurent Andrej Babiš (ANO) chystá masivně zdanit hazard, tedy Valentovu živnost.

„To s tím nemá nic společného. Regulace mi vadí ve všech směrech,“ uvedl Valenta. „Jsem na tom lépe než Andrej Babiš, protože nemám úvěr,“ popíchl ministra financí.

Zopakoval, že chce více mluvit do politiky proto, aby ulevil podnikatelům. „Dnes je tolik zábran a nařízení, že kdybych začal podnikat, vyprdnul bych se na to,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Král hazardu Valenta daroval ODS dva milióny

Majitel hazardní skupiny Synot a senátor Ivo Valenta daroval letos ODS dva milióny korun. Finanční částku strana dostala na svůj transparentní účet. ODS...

Výběr článků

Načítám