Hlavní obsah

Návrh rozpočtu už počítá s výdaji na migranty

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Migrační vlna, se kterou se potýká celá Evropa, má už praktické dopady v návrhu státního rozpočtu České republiky na příští rok. Počítá se v něm s výdaji na běžence.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Rozpočet, který bude ve středu projednávat vláda, má připravené peníze na zvládnutí migrační krize,“ ujistil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj by peníze v případě nutnosti poskytly resorty a použila by se vládní rezerva v rozpočtu na neočekávané události. Rozpočtová rezerva vlády, která předpokládá částku 3,780 miliardy korun, je součástí kapitoly Všeobecná pokladní správa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„S možnými dopady migrační vlny musíme v předstihu počítat,“ řekl Právu předseda rozpočtového výboru Sněmovny Václav Votava. I proto před závěrečným projednáváním rozpočtu vládou už dostalo dodatečnou několikasetmiliónovou injekci ministerstvo vnitra, u něhož se předpokládá, že ponese hlavní tíži zvládnutí možného přílivu uprchlíků do ČR. Rozpočet byl navýšen i resortu obrany. Votava potvrdil, že v případě neočekávaných výdajů by se využila vládní rozpočtová rezerva.

Platy porostou

Vláda se tak před tím, než odešle rozpočet poslancům, připravuje na ostré útoky opozice, konkrétně ODS a TOP 09. Opoziční poslanci, tentokrát včetně těch za KSČM, totiž budou žádat po vládě vysvětlení, z čeho by se kryly dodatečné výdaje na migranty a na čí účet by šly případné přesuny peněz.

Tato otázka se stala zvláště aktuální, když řada vládních představitelů připustila možnost, že by Česko mohlo nakonec přijmout i tisíce migrantů. Rozpočet na příští rok také počítá s tím, že stoupnou platy zdravotníků a státních zaměstnanců i důchody. Více peněz přímo z rozpočtu tak odhadem získají přes tři milióny občanů.

Na platy v nemocnicích půjde zvýšení odvodů státu o 1,8 miliardy Kč, i zhruba 1,3 až 1,5 miliardy, které by resort mohl získat v příštím roce navíc ze státního rozpočtu. To vše stačí jen na pětiprocentní navýšení tarifů. Pracovníkům ve zdravotnictví byly navýšeny platové tarify o pět procent také od letošního ledna. Skutečné platy a mzdy v nemocnicích se v prvním pololetí letošního roku podle údajů, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, meziročně zvedly v průměru o šest procent.

Lékaři si ve srovnání s loňskem polepšili o devět procent. Navýšení platů i mezd se dotklo lékařů, sester i dalšího zdravotnického personálu. Celkový průměr se zvýšil z 28 734 korun měsíčně v prvním pololetí 2014 na 30 557 Kč za letošních prvních šest měsíců. U lékařů a zubních lékařů se zvedl z 57 772 na 63 028 Kč. Všeobecné sestry a porodní asistentky si polepšily o 6 % – z 26 527 na 28 073 Kč.

Důchodci zapláčou

Platy pracovníků napojených na státní rozpočet či placené z rozpočtových organizací by měly v příštím roce vzrůst o tři procenta. Důchody se ovšem zvýší podle zákonných pravidel v průměru jen o 40 korun, i když původně se předpokládalo měsíční zvýšení o 205 Kč.  Vláda chce proto zvednout slibovaný jednorázový příspěvek z 600 na 900 korun.

„Penzisté a penzistky by ho neměli dostat letos před Vánocemi, ale příští rok v únoru,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Pokud by důchod rostl o 205 korun, průměrní penzisté by měli příští rok v peněžence navíc celkem 2460 korun. Při zvýšení o 40 korun to bude pouhých 480 Kč, s jednorázovou devítisetkorunovou podporou pak 1380 Kč.

Úvodní kolo projednávání návrhu státního rozpočtu začne ve Sněmovně 21. října a závěrečné schvalování 9. prosince. Vyplývá to z návrhu harmonogramu, který už schválila Sněmovna. Vláda plánuje rozpočet se schodkem 70 miliard korun, o 30 miliard nižším než na letošní rok. Včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů by měly činit výdaje rozpočtu v příštím roce 1,249 biliónu a příjmy 1,179 biliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám