Hlavní obsah

Okamura navrhne referendum o vystoupení z EU

Novinky, zpe
Praha

Přípravu referenda k vystoupení z Evropské unie navrhne v úterý na jednání poslanecké sněmovny Tomio Okamura (SPD). Původcem současné krize je podle něj totiž právě EU. Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie to novinářům řekl v úterý na tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Krizi nelze řešit v rámci Evropské unie. Ona sama je původcem celé krize. Hrozí násilí a chaos v Evropě,“ prohlásil Okamura s tím, že islám a svoboda jsou neslučitelné.

Okamurovo hnutí chce zároveň kvůli migrační krizi svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Na ní chce navrhnout obnovení kontrol na hranicích nebo odchod vojáků z Afghánistánu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vojáky potřebujeme tady, musí sloužit k ochraně země,“ zdůraznil lídr hnutí. Nadnést chce i referendum o setrvání v Severoatlantické alianci (NATO).

Armádu na hranice

O migrantech mluvili dopoledne také členové Úsvitu - Národní koalice. Jejich požadavkem je okamžitě na hranice povolat armádu, která by spolu s policisty zajistila zvýšenou ostrahu. „Vláda naprosto podceňuje situaci na českých hranicích,“ vytkl nedávno zvolený šéf Úsvitu Miroslav Lidinský.

Strana na tiskové konferenci také uvedla, že člen poslaneckého klubu Úsvitu David Kádner v Bruselu prosazuje společnou intervenci proti Islámskému státu.

Sněmovna nakonec podle předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jiřího Miholy zařadila téma migrace jako první bod úterního jednání. „Vzhledem k současné aktuální situaci jako první bod zařadíme bod uprchlíci. Je v tom shoda napříč politickými kluby,“ řekl Mihola.

Okamurův návrh na referendum nakonec přijat nebyl, pro bylo pouze 32 zákonodárců.

Anketa

Hlasovali byste v referendu pro vystoupení České republiky z EU?
Ano
90,9 %
Ne
9,1 %
Celkem hlasovalo 3388 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám