Hlavní obsah

V Chomutově zřídili shromaždiště pro běžence

– Chomutov

Chomutovská policie zřídila přechodná místa pro uprchlíky v Ústeckém kraji. Shromaždiště běženců v areálu tzv. KORDů u nemocnice nebude sloužit jako ubytovna. Informoval o tom mluvčí chomutovského magistrátu Jan Rödling.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na pražském hlavním nádraží zadržela policie 50 běženců.

Článek

Dům patří státu, právo na hospodaření s ním má právě policie. "Objekt je zabezpečen, policie udělá všechna opatření, aby se dočasně zadržení lidé nepohybovali volně po okolí a po městě," uvedl ředitel chomutovské policie Jaroslav Peleška.

"Není to ubytovna, není to záchytné zařízení, je to místo, kde budou shromážděni případní běženci, kteří budou zachyceni na území Ústeckého kraje," dodal.

Policisté s těmito lidmi na místě vyřídí záležitosti týkající se azylového řízení. "Ty trvají několik hodin, je nutné vše administrativně vybavit, zdržení způsobuje i jazyková bariéra, je nutné zajistit tlumočníky," popsal Peleška.

Místo pro 80 lidí

Do zařízení se vejde zhruba osmdesát lidí. Podle policie je to příprava na možný příliv cizinců. "Já musím ocenit, že ministerstvo vnitra nečeká, až nějaká problémová situace nastane, ale připravuje se už teď na to, že nastat může," řekl primátor Daniel Černý (PRO Chomutov).

Policie v Ústeckém kraji jen v září zadržela už čtyři stovky uprchlíků. Většina míří po hlavním koridoru přes D8 do Německa. Další se snaží přepravit do stejné země mezinárodními vlakovými spoji, které jedou přes Ústí nad Labem a Děčín. Nelegální migranty zaznamenala policie také poblíž přechodu Hora Sv. Šebestiána na Chomutovsku a na silnici R7, která vede přes Chomutov.

V Ústeckém kraji zatím žádné zařízení pro uprchlíky není. V krátké době bude otevřena ubytovna, která vzniká z bývalé věznice v Drahonicích u Lubence na Lounsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Tábor pro běžence v Poštorné je hotový

Den po oznámení zřízení mobilního detenčního zařízení ve věznici v Břeclavi-Poštorné byl ve středu stanový tábor pro 300 běženců dokončen. Od úterního večera...

Výběr článků

Načítám