Hlavní obsah

Porušili jste koaliční smlouvu, zaútočila Trojkoalice na ANO a ČSSD

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koalice na pražském magistrátu získala ve čtvrtek před jednáním zástupců ANO, ČSSD a Trojkoalice nové trhliny. Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) obvinila své koaliční partnery, že středečním odebráním kompetencí náměstkovi Matěji Stropnickému (SZ) byla porušena koaliční smlouva. Podobné výtky, ale ze strany ANO směrem k Trojkoalici, zazněly už ve středu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický

Článek

„Trojkoalice konstatuje, že z iniciativy ČSSD došlo k porušení koaliční smlouvy ze strany ČSSD a ANO odebráním kompetencí náměstka Stropnického. Trojkoalice požaduje návrat kompetencí do původního stavu,” uvedla Trojkoalice s tím, že si uvědomuje obtížnou situaci ve vedení města, ale trvá na prosazování programového prohlášení Rady HMP v zájmu ochrany města a jeho občanů před lobbistickými zájmy.

Stropnickému byla nejprve z gesce odňata příprava pražských stavebních předpisů, ve středu mu rada odebrala další část kompetencí. Náměstek přišel o Institut plánování a rozvoje (IPR), který zodpovídá za plánování výstavby ve městě. [celá zpráva] Tento krok iniciovala ČSSD.

O dalším osudu magistrátní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) strany ve čtvrtek dál jednají.

Šéf pražské organizace ČSSD Miloslav Ludvík před jednáním řekl, že celá věc by se měla ve čtvrtek vyřešit. Kompetence by podle něj měly být navráceny Stropnickému a ve funkci bude pokračovat, nebo někdo přijde s návrhem na jeho odvolání.

ČSSD už v pondělí odhlasovala, že je ochotna zdvihnout ruce pro návrh na odvolání Stropnického. Zatím ho ale nikdo neinicioval.

„Připraveni porušit smlouvu”

Na to ve středu reagoval šéf pražských zelených Ondřej Mirovský, který soc. dem. obvinil, že by vyvoláním hlasování porušili koaliční smlouvu.

„Smluvní strany se zavazují, že po dobu trvání této koaliční smlouvy nevyvolají na zastupitelstvu hlavního města hlasování o odvolání žádného člena rady hlavního města a ani se k takovému kroku nepřipojí. V případě návrhu na odvolání člena rady ze strany koaličních klubů svolá primátorka koaliční jednání,” citoval Mirovský koaliční smlouvu na svém profilu na sociální síti.

„ČSSD je tedy připravena porušit = vypovědět koaliční smlouvu? Je dobré to vědět,” komentoval.

Jednání zastupitelstva, kde by se mohlo případně o personálních změnách v radě hlasovat, se uskuteční příští týden ve středu. [celá zpráva]

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Z nich má 17 hlasů ANO, osm ČSSD a osm Trojkoalice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám