Hlavní obsah

Žádná formule ani průlet letadla, otevření tunelu Blanka bude komorní

Praha

Vedení pražského magistrátu nehodlá dělat z otevření tunelového komplexu Blanka show. Jak připustil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), podobné doprovodné akce by byly „výsměchem Pražanům”. Tunel za desítky miliard by se měl otevřít pro dopravu 20. září při komorní akci spojené jen s přestřižením pásky u vjezdu na Letné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Den otevřených dveří v tunelu Blanka.

Článek

„Nabízeli nám různé možnosti, jak tuto událost ozvláštnit. Vážím si všech nabídek, ale nechceme zprovoznění Blanky spojovat s ničím podobným, byl by to výsměch Pražanům," řekl Dolínek v narážce na možnosti zpestření otevíracího ceremoniálu, o nichž se v minulosti spekulovalo. Průjezdu vozu formule ani průletu miniletadlem se proto veřejnost nedočká.

Problematický tunel, který měl být podle původních předpokladů otevřen již v roce 2011, stál 37 miliard, včetně napojení na Strahovský tunel pak 43 miliard korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Doladit detaily a případné objízdné trasy

Technici nyní dokončují komplexní dopravní a bezpečnostní zkoušky.

„V uplynulých dnech jsme úspěšně absolvovali mimo jiné zkoušky s dýmovnicemi, které měly ukázat, jak funguje odvádění kouře z technických chodeb," řekl Dolínek.

Foto: Mapy.cz

Tunel Blanka

V příštím týdnu svolá magistrát pracovní skupinu, na které bude jednat se všemi dotčenými městskými částmi.

„Chceme zjistit, zda jsou jejich připomínky vypořádány a že už nemají žádné požadavky," uvedl. Město se pak sejde ještě se zástupci radnic od Prahy 1 až po Prahu 22. „Schůzka se uskuteční kvůli návazným dopravním opatřením a objízdným trasám v případě uzavření tunelu," řekl náměstek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

„Na následném jednání s Technickou správou komunikací a městskou policií potvrdíme termín otevření a doladíme poslední detaily," doplnil. Podle informací ČTK se v týdnu před zprovozněním Blanky uskuteční v tunelu velké cvičení hasičů, záchranářů a policistů.

Jak se změní doprava v metropoli, není jasné

Šestikilometrový tunelový komplex, který je součástí městského okruhu, měl původně řidičům sloužit už v roce 2011. Vedení města ale otevření několikrát odsunulo.

Stavbu, jejíž základní kámen pokládal někdejší primátor Pavel Bém (ODS), od začátku provází řada problémů – od soudních pří, přes prodražování, až po propady půdy a výměny poškozené kabeláže.

Kritici z řad radnic, opozice i koaliční Strana zelených tvrdí, že Blanka dopravě ve městě neuleví. Poukazují na to, že neexistuje plán návazných dopravních opatření, zejména na výjezdech z tunelu. Městský okruh prozatím končí výjezdem z Blanky v Troji a jeho pokračování je v nedohlednu. Nikdo také přesně neví, co zprovoznění Blanky s dopravou v Praze udělá, magistrát podle dostupných informací nemá žádné odborné studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám