Hlavní obsah

Ve vlaku v Břeclavi zadrželi více než dvě stovky migrantů

– Břeclav • Aktualizováno

Celkem 214 migrantů zadržela v noci na úterý policie na břeclavském nádraží ve vlacích z Rakouska a Maďarska. Informovala o tom mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Dočasně budou v tělocvičnách v Břeclavi a Hodoníně, pak se přesunou do záchytných míst. Zadržených je více než za celý minulý týden dohromady. Migrantů přecházejících přes jižní Moravu přibývá.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Migranti na břeclavském nádraží

Článek

"Nyní zajišťujeme tlumočníky a provádíme policejní úkony. Zatím nelze říct, kolik lidí mělo potřebné papíry. Někteří je měli, někteří ne. Drtivá většina je ale neměla. Nikdo ze zadržených navíc neměl povolení ke vstupu na naše území. To je důvod, proč jsme je zadrželi. Postupujeme v souladu se zákonem bez ohledu na to, jak postupují jiné země," uvedla Rendlová.

Česká cizinecká policie uprchlíky z Blízkého východu či Afriky bez potřebných dokladů zadržuje, zatímco maďarská, slovenská či rakouská policie je nechává projet do Německa, kam většina z nich směřuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Česká republika postupuje při řešení migrační vlny striktně v souladu s mezinárodními dohodami a našimi zákony. Zákony České republiky říkají, že nelegálně a bez platného dokladu nelze na území Česka vstoupit. Pokud se tak stane, policie cizince zajistí a v souladu se zákonem přistoupí ke zjišťování identity a totožnosti nelegálně pobývajících osob," uvedl k situaci na břeclavském nádraží premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Mezi uprchlíky v Břeclavi byli převážně muži. "Těch bylo celkem 115, žen bylo 38 a dětí 61," uvedla Rendlová. Podle ní byla většina ze Sýrie. "Celkem 196 bylo Syřanů, sedm Pákistánců, pět bylo z Afghánistánu, čtyři z Bangladéše a dva z Iráku," vyjmenovala mluvčí.

Policie byla na příjezd migrantů nachystaná. Na břeclavském nádraží měla přistavené autobusy a hlídkovaly tam desítky policistů. První migranty přivezl před půlnocí vlak z Vídně. Zaplnili jeden autobus. Zhruba stovka jich pak přijela krátce po půlnoci vlakem z Maďarska, který směřoval přes ČR do Německa.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jeden z migrantů, zadržených na nádraží v Břeclavi

Jeden z policistů řekl, že se ukazuje, že to jsou dva hlavní vlakové spoje, kterými migranti přijíždějí. Jejich počet se ale zvyšuje.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Policisté na nádraží v Břeclavi

Hašek: Vstupní brána do ČR

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) v Břeclavi řekl, že je překvapen strukturou migrantů a hlavně počtem rodin s malými dětmi. "Velmi pravděpodobně dnes v noci padne smutný rekord," uvedl Hašek. Podle něj je jižní Morava vstupní bránou do ČR.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Policie v Břeclavi zadržela na dvě stovky migrantů.

Policie na nádraží jednotlivce číslovala a řadila je do skupinek tak, aby byli rodinní příslušníci spolu. Policisté se snažili mluvit anglicky, lidé ale často nerozuměli. V některých případech byly zadrženy několikačlenné rodiny s malými dětmi. Zadržení byli klidní, policie je pak přepravila do vlastních tělocvičen v Břeclavi a Hodoníně. K dispozici má ještě kapacity v Brně a Znojmě.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Žena s dítětem, která přijela spolu s migranty z Maďarska.

Tam budou lidé krátkodobě a odtud se přesunou do záchytných míst v Zastávce u Brna, Vyšních Lhotách nebo Bělé-Jezové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám