Hlavní obsah

Sobotka pojede o uprchlících diskutovat do Srbska

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do Srbska, které je v posledních týdnech často zmiňováno v souvislosti s probíhající migrační vlnou, pojede v úterý jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Se zástupci srbské vlády by měl mimo jiné řešit, jak by mohla Česká republika zemi pomoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Západobalkánská cesta se podle premiéra stala nejdůležitější trasou, po které dnes do EU uprchlíci přicházejí. „Velkou tíhu nese právě Srbsko,“ zdůraznil Sobotka.

Dodal, že se Srby budou během dvoudenní návštěvy mluvit o tom, jak jim pomoci a co udělat pro zamezení nelegální migrace. Cesty se zúčastní i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Srbsko do EU

Kromě migrace bude delegace řešit i případné členství Srbska v EU. „Česká republika dlouhodobě podporuje začlenění Srbska do struktury EU,“ řekl Sobotka s tím, že země z hlediska přípravy na členství učinila výrazný pokrok.

Spolu se zástupci české vlády do Bělehradu pocestuje i podnikatelská delegace. „Srbsko vidíme jako důležitého partnera a zemi, která má zajímavý potenciál pro řadu českých firem,“ uvedl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám