Hlavní obsah

Policie prověřuje ministra Pelikána kvůli odpuštění miliónových sankcí

Právo, Radim Vaculík
Praha

Doslova jako bumerang se současnému ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (za ANO) vrátil na stůl problém, který se on i jeho předchůdkyně ve funkci Helena Válková snažili řešit od loňského léta až do počátku letošního roku. Šlo o nefunkční a zpočátku zcela kolabující elektronický obchodní rejstřík. Věc už totiž podle zjištění Práva několik týdnů řeší protikorupční policie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Pelikán

Článek

Detektivy zajímají okolnosti uzavření letošní dohody o narovnání mezi ministerstvem a firmou Corpus Solutions, jež měla zavedení nového systému elektronického obchodního rejstříku na starosti. Podle anonymního trestního oznámení mohl stát přijít až o stovky miliónů korun.

„Mohu potvrdit pouze to, že se věcí zabýváme,“ sdělil v pátek Právu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Podle informací Práva jsou ale policisté mnohem dál, než sami naznačují. Už prý totiž zahájili úkony trestního řízení, a to podle všeho pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku. Nikoho ale dosud neobvinili a například samotného Pelikána ještě nevyslechli a ani si ho dosud na podání vysvětlení nepozvali, což Právu sám potvrdil. Pouze od něj zhruba před půl rokem žádali nějaké informace, jak uvedl.

Výhodná dohoda, či ne?

Trestní oznámení je sice na neznámého pachatele, ale fakticky se osobně dotýká přímo ministra. Smlouvu o narovnání totiž podepsal 21. dubna právě Pelikán, který už dříve měl jednání s touto IT společností na starosti.

Pověřila ho tím jako svého prvního náměstka hned loni v létě Válková poté, co nový systém dodaný firmou Corpus Solutions už od června nefungoval a při ostrém startu v září pak doslova zkolaboval. Několik dnů se nešlo vůbec do elektronického rejstříku dostat, natož do něj něco zadat, a ani pak neběžel několik měsíců tak, jak má. Plnou funkčnost se podařilo obnovit firmě až letos v lednu.

Poté následovala ostrá jednání mezi ministerstvem v čele s Pelikánem a zástupci firmy, která vyústila ve zmiňovanou dubnovou dohodu. A ministr si ji tehdy pro Právo pochvaloval jako víc než výhodnou.

Jeho úřad tehdy získal jak slevu ve výši pěti až deseti miliónů korun z původní ceny zakázky, která na začátku činila 32,7 miliónu, tak navíc i kompletní dokumentaci, práva a kódy k systému, což teď ministerstvo činí nezávislým na jakémkoli dodavateli IT.

Firma Corpus Solutions v rámci dohody musela podle včerejšího vyjádření Pelikána uhradit všechny několikamiliónové náklady státu, které mělo ministerstvo v rámci řešení nefunkčního rejstříku navíc, například za přesčasy rejstříkových úředníků u jednotlivých soudů nebo za právníky.

Pelikán: Výplod chorého mozku

Ministerstvo jí na oplátku odpustilo penále, které čítalo pět tisíc korun za každý kalendářní den, kdy nebyl centrální informační systém zcela funkční, a celkově se podle Pelikána vyšplhalo ke dvěma miliónům korun.

Jenže podle anonymního oznamovatele mohly být tyto sankce mnohem vyšší a tím, že je Pelikán a jeho podřízení firmě odpustili, měli údajně připravit stát o stovky miliónů korun. Domnělou částku možné škody za nezaplacené penále uvedenou v trestním oznámení vyčíslil jeho autor od 350 do 370 miliónů korun.

„Celý ten příběh je absurdní. Někdo policistům tvrdí, že jsme odpustili penále ve výši stovek miliónů korun. Vždyť celkově ta zakázka stála asi třicet miliónů. Je to úplně výplod chorého mozku, takže se vůbec ničeho nebojím,“ řekl včera Právu ministr.

Míní, že jde o jakousi hru a něčí snahu celý problém neustále přiživovat, přestože jde podle něj pro ministerstvo v konečném důsledku o výhodně uzavřenou věc.

„Samotné penále činilo ony dva milióny korun a pak jsme v rámci vyjednávání s tou firmou napočítali různé více či méně uvěřitelné příběhy o dalších částkách a sankcích, které bychom po nich mohli požadovat. Bylo to s cílem, abychom se dohodli. A teď to někdo i s nějakými násobky nafoukl,“ nastínil Pelikán. Upřesnil, že ministerstvo do jednání s Corpus Solutions vstupovalo s uplatněním penále ve výši maximálně deseti miliónů korun, nikoli stovek, jak tvrdí oznamovatel.

„A nám se nakonec povedlo dostat téměř k té námi požadované maximálně možné částce,“ brání se ministr.

Myslí si, že oznámení je součástí buďto konkurenčního boje mezi IT firmami, protože s Corpus Solutions ministerstvo po uzavření dohody nadále spolupracuje. Nedá se prý ale vyloučit ani pomsta někoho z bývalých zaměstnanců ministerstva. „Může to být i snaha se nás zbavit a nastolit tam původní pořádky,“ podotkl Pelikán.

Vyslýchali i Válkovou

Na policii již byla podávat vysvětlení Pelikánova předchůdkyně Válková či někdejší ekonomický náměstek Pavel Kasík. Oba Právu potvrdili, že na policii byli zhruba před měsícem.

A Válková bere celou věc mnohem vážněji než její nástupce, i když se oznámení netýká jejího funkčního období, protože v době podepsání smlouvy už na ministerstvu nebyla.

„Chtěla jsem za každou cenu, aby ve vztahu ke Corpus Solutions byly vůči ní uplatněny veškeré možné sankce, což jsem tehdy uložila mému prvnímu náměstkovi a svému nynějšímu nástupci. V tomto ohledu jsem se i vyjadřovala na policii,“ řekla Právu Válková.

Doplnila, že od samého počátku na postu ministryně se jí již uzavřené smlouvy s Corpus Solutions nelíbily a opakovaně se je snažila vypovědět, což prý nešlo, protože byly pro ministerstvo nevýhodně sepsány.

Právu nyní přiznala, že se dokonce loni na podzim obávala kvůli fatálním problémům s nefunkčními rejstříky i nedobrovolného odchodu z funkce. „Brala jsem to tehdy přesně před rokem jako největší ohrožení,“ dodala Válková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám