Hlavní obsah

Měl vrátit 270 tisíc vysouzených za komunistické perzekuce, zastal se ho Ústavní soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Senát Ústavního soudu (ÚS) se v úterý zastal muže, kterému Nejvyšší soud nařídil vrátit 273 500 korun vysouzených za komunistické perzekuce. Podle verdiktu justice porušila právo na spravedlivý proces, uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Na osmnáct měsíců do vězení muže v roce 1986 poslal vojenský soud v Prešově kvůli tomu, že odmítal nastoupit službu v ozbrojených silách. Po změně režimu byl v roce 2011 rehabilitován a následně se přihlásil o odškodné za nezákonné vězení.

Soudy mu nejprve přiznaly více jak čtvrt miliónu korun, které mu ministerstvo spravedlnosti také vyplatilo. Nejvyšší soud pak ale nařídil, aby všechny peníze zase vrátil, přičemž vycházel z interpretace staršího rozhodnutí ÚS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nedůstojná hra

V případu šlo o to, že nárok na přiměřené odškodné plyne z Evropské úmluvy, která ale v době věznění nebyla pro stát závazná.

„Ani zákonodárce, a tím méně pak soudy, jistě nemohou odškodnit všechna příkoří, která vznikla v době nesvobody. Je lépe, když za později uznanou výkladovou chybu ÚS ve prospěch obětí komunistického režimu zaplatí prostředky státního rozpočtu, než aby měly tyto oběti pocit, že s nimi i státní orgány demokratického režimu hrají nedůstojnou hru na zklamanou naději,“ prohlásila Šimáčková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám