Hlavní obsah

Jak lidé vzpomínají na srpen 1968? Pamětníci se báli války, mladší ročníky tápou

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Co se vám vybaví, když se řekne 21. srpen? Tak zněla otázka, na kterou Novinkám v anketě odpovídali náhodní kolemjdoucí v Praze. Mladším ročníkům se kolikrát nevybavilo nic, starší mají invazi vojsk Varšavské smlouvy před 47 lety spojenou se strachem, že bude válka.

Anketa: Co vám říká datum 21.sprna 1968?Video: Novinky

 
Článek

„Vůbec nevím. To byl asi nějaký důležitý den, co,“ hádal jeden z mladých mužů. Potom, co jsme mu jako nápovědu ukázali obrázek s tankem, měl ihned jasněji. „Jo, něco s revolucí se stalo. Tanky Varšavské smlouvy nás přijely osvobodit,“ vybavil si.

Lidé, kteří srpen 1968 zažili, mají invazi vojsk Varšavské smlouvy spojenou se strachem a šokem. „Myslela jsem si, že bude válka,“ popsala jedna z dotázaných žen.

„Vybavuji si, že jdu s dítětem do školky a po silnici jedou tanky. Nechápala jsem to, protože jsem si ráno nepustila rádio a vůbec jsem nevěděla, kde se tady ty tanky v sedm hodin ráno vzaly,“ vzpomínala další z oslovených.

Když se dozvěděla, co se stalo, zděsila se. „Myslela jsem na to, že svoje dítě musím odvézt k rodičům na venkov. To bylo jediné, co mě napadlo. Říkala jsem si, že tady to bude asi trošku drsnější. Bylo to zděšení,“ dodala.

Babička mi tehdy říkala: Nikam nejezdi, Rusáci nás okupují.
pamětnice

„Babička mi tehdy říkala: Květulenko, nikam nejezdi, Rusáci nás okupují. Já jí na to odpověděla: babičko, oni nás snad osvobozují,“ vybavila si další pamětnice, které bylo tehdy pětadvacet let.

Jiný z dotázaných mladých mužů na otázku odpověděl, že číslici jedna a dva. Jakmile se však podíval na obrázek, vzpomněl si, že se zřejmě jedná o ruské tanky.

Někomu však kolikrát nepomohla ani černobílá fotografie. „To bylo Německo,“ zaznělo od mladého chlapce. Po chvilce se však opravil, že se nejednalo o Německo, ale Rusko. Na otázku, zda mu o šedesátém osmém roce vyprávěli rodiče, odvětil, že se s ním o tom nikdy nebavili.

Někteří z oslovených mladších ročníků si však nevzpomněli ani po tom, co se podívali na obrázek s tankem, ani když dostali nápovědu. „Vážně nevím,“ znělo z jejich úst.

Všechny se však nedá házet do stejného pytle. Našli se i tací, kteří si přece jenom alespoň něco s datem 21. srpna spojili. Přinejmenším slova jako Rusko, tanky a okupace.

Anketa

Co se vám vybaví, když se řekne 21. srpna 1968?
Konec pražského jara a začátek okupace
27,4 %
Příjezd tanků Varšavské smlouvy
61,9 %
Strach z nadcházející války
2,9 %
Nějaký důležitý den
0,9 %
Nic
6,9 %
Celkem hlasovalo 5415 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám