Hlavní obsah

Islám není špatný, když se nezneužívá, tvrdí válečný veterán a nový šéf Úsvitu Lidinský

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Válečný veterán z Afghánistánu a nový šéf Úsvitu - Národní koalice vstoupil do politiky, protože chtěl podle svých slov pomoci České republice v době zhoršené bezpečnostní situace. Kvůli migrantům chce ve spolupráci s armádou posílit hlídky na hranicích, je pro exemplární trestání pašeráků uprchlíků. V rozhovoru pro Novinky však zároveň tvrdí, že islám není sám o sobě nebezpečný, pokud není zneužíván.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nový šéf nejmenší parlamentní strany Úsvit – Národní koalice Miroslav Lidinský

Článek

Řekl byste o sobě, že jste politik?

Nejsem politik, protože politici se v současné době bojí řešit nepříjemné věci, a já jsem připraven nepříjemné věci řešit.

To vás odlišuje od politiků?

V tuhle chvíli ještě ano.

Jste předseda politické strany. Ani přesto byste se neoznačil za politika?

Necítím se jako politik. Není to můj smysl života, nicméně ta cesta je s politikou provázaná právě proto, že Česká republika se ocitá ve zhoršené bezpečnostní situaci. Myslím si, že je třeba, aby se každý zamyslel nad tím, jestli může nějak přispět nebo ne.

Vy jste se rozhodl přispět tak, že jste vstoupil do Úsvitu.

Ano.

Do strany jste vstoupil letos na konci května, v srpnu už jste se stal jejím předsedou. Není trochu rychlý postup?

Byla tady spolupráce na několika bezpečnostních věcech, která vstupu předcházela.

Nebude vám překážet v práci, že nejste poslanec?

Můj úkol je spolupracovat s poslaneckým klubem a poslanci a objíždět republiku a navštěvovat regiony a hledat lokální témata, která se budou propojovat.

Členem Úsvitu jste se stal poté, co z něj odešel Tomio Okamura. Byl jeho odchod jedním z důvodů pro váš vstup?

V době, kdy jsem se povrchně zajímal o politické dění v ČR, jsem bral Úsvit jako vládu jednoho muže. V parlamentních volbách jsem volil jiné uskupení. Úsvit jsem nevnímal jako prostor pro týmovou spolupráci. Až po tom, co se otevřel všem ostatním a začal rychlý proces demokratizace, jsem přehodnotil svůj názor.

Rétorika Úsvitu, podobně jako některých jiných stran, míří nyní především proti imigrantům a islámu. Není to jen způsob, jak nasbírat body u voličů?

Rétorika Úsvitu není založená na burcování občanů proti imigrantům. Je to bezpečnostní rétorika, která by měla mít především preventivní dopad. To znamená udělat teď hned neodkladně kroky, které by měly snížit bezpečnostní riziko, které České republice hrozí.

Jaké bezpečnostní riziko máte teď konkrétně na mysli?

Součástí nelegální imigrace není jenom příliv uprchlíků, ale pochopitelně i infiltrace různých zaúkolovaných osob. Ty by možná někdy, anebo taky nikdy, mohly svým způsobem na území ČR začít konat činnost, která by ohrozila zdraví českých občanů, a to je především to, co je zásadní. Problém je, že se nyní neřeší příčiny, ale následky.

Krok, který navrhujete, je posílení ostrahy hranic ve spolupráci s armádou. Co dalšího by se mělo podle vás tedy udělat, aby se neřešily jen následky?

S nelegální imigrací se pojí organizovaný zločin. Jestliže ho budeme tolerovat a nebudeme tvrdě postihovat pašeráky, kteří převáží, tak dáváme organizovanému zločinu v podstatě volnou ruku. A říkáme, „vozte nám je sem, vydělávejte na tom, ožebračujte je, a my nebudeme dělat nic a budeme se starat o to, jak je sociálně zajistit“. Proč pašeráci převážejí uprchlíky v kamiónech? Protože je to byznys. Je to byznys, který začne rychle prorůstat, to je velký problém. V médiích se objevil názor, že tihle lidé by se měli exemplárně trestat. S tím naprosto souhlasím.

Jaké další opatření by se mělo podniknout?

Bezpochyby bychom měli iniciovat, a to je věc na úrovni poslanců a vlády, to, aby se EU okamžitě semkla a začala konat kroky, které budou pomáhat státům na vnější hranici Schengenu, ať už to je Maďarsko, nebo Řecko.

Martin Konvička musí zhodnotit, zda bude jeho rétorika vhodná.
předseda Úsvitu národní koalice Miroslav Lidinský

Dříve jste se vyjádřil, že jste pro přijímání válečných uprchlíků. Zároveň chcete spolupracovat s Martinem Konvičkou a jeho Blokem proti islámu, který je poměrně extremistický. Jak se tohle slučuje? Nešíří Konvičkovy výroky ve společnosti strach a xenofobii?

Martin Konvička se o problém imigrace a vzestup islámu v Evropě zajímá šest let. Z toho pět let bych si dovolil tvrdit, že se o něj nikdo nezajímal. V tuhle chvíli je vytrženo pět šest emotivních, možná až zbytečně emotivních hesel nebo slovních spojení, která jdou bezpochyby přes hranu. Strach tady je. Ze strachu vzniká panika a to nechceme.

Byla jsem u projevu Martina Konvičky ve Sněmovně, kde mluvil před schůzí petičního výboru ohledně kvót pro přijímání uprchlíků. Jeho projev byl hodně emotivní celý, to nebylo jen pět nebo šest vět.

Dobře. To musí Martin Konvička a všichni, kteří s ním spolupracují, zhodnotit sami, jestli tahle rétorika bude vhodná. Vzhledem k tomu, jak jsem zaslechl poslední zprávy, že se chystají vstoupit na politickou scénu a nepochybně budou chtít příští rok do krajských voleb, tak tahle rétorika musí jednoznačně změnit rámec. S ní by nikdo v politice nemohl uspět.

Je změna jeho rétoriky jednou z podmínek, abyste s ním začali spolupracovat vy?

Určitě.

Je podle vás islám nebezpečný?

Islám sám o sobě není nebezpečný. Není špatný, pokud není zneužíván. Otázka je, jak se vykládá a co dokáže právo šaría. Uvědomme si, že v ČR žije spousta klidně smýšlejících muslimů. To, co je skutečné nebezpečí, je radikální islám.

Myslíte si, že společnost, která momentálně žije ve strachu z islámu, dokáže přijmout muslimy, kteří v budoucnu v ČR získají azyl?

Dokáže – přesně tak jako přijala muslimy, kteří tady dosud žijí. A dokud jejich kroky nepřevažují v prosazování vlastní identity nad naší, tak v tom nevidím problém. Ve chvíli, kdy se budou muset čeští občané podřizovat pravidlům, přejde strach v neřízenou paniku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám