Hlavní obsah

Zraněnému strojvůdci pendolina lidé poslali téměř 2,5 miliónu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zraněným strojvedoucím z pendolina, které před dvěma týdny smetlo kamión z železničního přejezdu ve Studénce, až dosud komunikovala kromě lékařů pouze jeho partnerka. Nyní se Jan Černý poprvé v nemocnici setkal i se svými přáteli a kolegy z pražského depa.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poničené pendolino opouští bohumínské depo

Článek

„Je na tom psychicky velmi dobře, a to je důležité,“ říkají jeho kolegové po úterní návštěvě.

Do ostravské fakultní nemocnice za zraněným strojvůdcem dorazilo v úterý hned několik jeho kolegů včetně Václava Sosny, vedoucího provozu Depa kolejových vozidel v Praze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Moje dojmy z návštěvy jsou velice dobré. Pan Černý je na tom alespoň po psychické stránce dobře, aspoň tak na mne působil. Byl jsem tím velice příjemně překvapen. Vypadá to, že všechno dobře zvládne,“ řekl Sosna. Dodal, že zatím není jasné, jak dlouho si jeho kolega v ostravské nemocnici ještě poleží. „Léčba ale bude trvat ještě dlouho,“ řekl.

Pořídí protézu

Před deseti dny kolegové strojvedoucího založili bankovní účet, na který mu mohou lidé posílat peníze, jež budou sloužit pro jeho rekonvalescenci a především na pořízení co nejkvalitnější protézy. Strojvedoucí totiž při nehodě přišel o jednu nohu.

„V současné době je podle informací z dnešního dopoledne na účtu asi 2,3 miliónu korun, což je krásné. Peníze přicházejí každý den,“ říká Václav Sosna. Sbírka potrvá až do ukončení léčby a všechny peníze budou věnovány nemocnému.

Strojvedoucí Jan Černý je o sbírce informován. „Ale dnes jsme o tom nemluvili. Na to přijde řeč až mnohem později,“ dodal Sosna. Sbírka je podle něj anonymní, takže není jasné, kdo jakou částkou přispěl.

Finanční pomoc strojvůdci, rodinám obětí vlakového neštěstí ve Studénce i zraněným cestujícím přichází i z jiných stran. Další pomoc schválili v úterý radní Moravskoslezského kraje, který ze svého rozpočtu uvolní 800 tisíc korun. O vyplacení další finanční podpory bude v září jednat krajské zastupitelstvo.

„Peněžním darem chceme poskytnout alespoň částečnou podporu pozůstalým a zraněným, kterým přejeme pokud možno brzké uzdravení,“ řekl hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Kraj daruje 100 tisíc korun pozůstalým tří obětí, stejnou částku obdrží čtyři zranění lidé z Moravskoslezského kraje. Dalšími sto tisíci přispěje kraj také strojvedoucímu vlaku, který svou pohotovou reakcí snížil další možné následky železničního neštěstí.

„Život ani zranění se na peníze přepočítávat nedají. Přesto bychom chtěli alespoň symbolicky vyjádřit naši soustrast a solidaritu,“ říká náměstek hejtmana Josef Babka (KSČM).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám