Hlavní obsah

Historici v Ústí začali rozbalovat sudetský poklad

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Takzvaný sudetský poklad začali v úterý rozbalovat historici muzea v Ústí nad Labem. Byl ukrytý 70 let pod střechou vily v Libouchci na Ústecku, muzejníci ho vyzvedli minulý týden. Na ukryté věci upozornil místní rodák Rudi Schlattner, jehož rodiče v domě žili, věci ukryli a po válce byli odsunuti.

Tajemný poklad byl ukryt ve vile v Libouchci na ÚsteckuVideo: Novinky

 
Článek

Ve více než stovce balíků se ukrývají především předměty každodenní potřeby, které mohly mít pro rodinu v poválečné době daleko větší cenu než inflací znehodnocené peníze.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Balíčky z pokladu rozbaloval restaurátor muzea Jiří Belis.

„Pokud já vím, tak takhle ucelený sudetský poklad byl vůbec poprvé v historii dán muzejní instituci k dispozici,“ řekl Václav Houfek, ředitel ústeckého muzea.

Historici začali s rozbalováním, focením a dokumentováním předmětů krátce po poledni. Objevovali kabáty, kožichy, váhy, motouzy, klobouky, deštníky, ramínka na šaty, sady knoflíků, které pochází zřejmě z továren v Libouchci.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Balíčky z pokladu rozbaloval restaurátor muzea Jiří Belis.

„Ty by v době hyperinflace, která mohla po válce přijít, mohly posloužit i jako platidlo. Ti lidé se chovali racionálně v tom, že se snažili zabezpečit své potřeby každodenního života. Zkušenosti v rodinách byly se situací, která proběhla dvě desetiletí předtím. Většina lidí střední a starší generace měla zkušenosti s bídou první světové války a s poválečnou nouzí,“ uvedl Houfek. Věci podle něj pro ně měly smysl minimálně jako připravený materiál pro směnu za něco užitečnějšího.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Balíčky z pokladu rozbaloval restaurátor muzea Jiří Belis.

Podle Houfka bude rozbalování krabic trvat několik dnů i týdnů. Po zadokumentování budou předměty očištěny a konzervovány. Nalezené věci by měly patřit podle Houfka zřejmě státu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Balíčky z pokladu rozbaloval restaurátor muzea Jiří Belis.

„U nás budou věci deponovány do té doby, dokud nebude přesně určený vlastník a dokud s vlastníkem neuzavře naše muzeum nějakou dohodu. To, že to u nás zůstane v nějaké správě nebo že to vlastníkovi vydáme,“ dodal ředitel.

Reklama

Související články

Stodola ukrývala zaprášený poklad

Životní nález má za sebou jeden sběratel aut z Texasu. Ozval se mu totiž člověk, který měl ve stodole u Austinu pět sice zaprášených, ale zachovalých veteránů....

Výběr článků

Načítám