Hlavní obsah

Havlova nadace poplatek za náměstí v Izraeli chtít nebude

Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 nakonec nebude chtít po ministerstvu zahraničí licenční poplatek za užití jména bývalého prezidenta Václava Havla. V pondělí to novinářům řekli ředitelka odboru veřejné diplomacie ministerstva zahraničí Kristina Larischová a ředitel Nadace Vize 97 Vangelis Zingopis.

Foto: Ministerstvo kultury ČR, ČTK

Náměstí v izraelské Haifě nese od konce června jméno Václava Havla.

Článek

Z dohody obou stran plyne, že ambasády budou přes ministerstvo informovat nadaci o všech iniciativách a vyžádají si souhlas její předsedkyně Dagmar Havlové.

Nadace Vize 97 žádala kvůli pojmenování náměstí v izraelské Haifě po Václavu Havlovi licenční poplatek tisíc eur (přes 27 tisíc korun). Účet na takovou sumu přišel i českému velvyslanci v Izraeli, uvedl Český rozhlas (ČRo).

Podle zástupců Vize 97 se tak stalo proto, že nadace nedostala o chystaném přejmenování předem žádné informace a nikdo nepožádal o souhlas.

Ministerstvo zahraničních věcí poplatek zaplatit nechtělo s odůvodněním, že v celé záležitosti bylo pouze zprostředkovatelem. Licenční poplatek nadaci Vize 97 by tak měli zaplatit krajané v Izraeli, kteří iniciovali návrh na pojmenování náměstí. [celá zpráva]

„Právní analýza, kterou máme k dispozici, říká, že tuto částku by případně museli požadovat po iniciátorech. To znamená, že by se museli obrátit na krajanskou komunitu," řekla ČRo mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Účet za „licenční poplatek“ na tisíc eur přišel českému velvyslanci v Izraeli týden poté, co se haifské náměstí slavnostně přejmenovalo.

První polistopadový prezident Havel se zasadil o obnovení diplomatických vztahů s Izraelem. Právě proto krajané v Izraeli navrhli, aby haifské náměstí neslo jeho jméno. Slavnostního křtu se kromě starosty Haify a českého velvyslance zúčastnil i ministr kultury Daniel Herman.

Nadace: Nezeptali se nás

Jak uvedl časopis Respekt, Haifa není jediná, po kom nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 „licenční poplatek“ žádala. Šestatřicet tisíc korun musela loni uhradit českobudějovická univerzita, když se po Václavu Havlovi rozhodla pojmenovat lavičku ve svém kampusu, a stejná položka čekala vloni za Havlovu lavičku i na Plzeň.

Podle ředitele nadace Vize 97 Vangelise Zingopise se při podobných příležitostech za využití jména Václava Havla neplatí, pokud o tom nadace dopředu ví. Krajané v Haifě a česká ambasáda se ale dopředu nezeptali.

„My jsme se dozvěděli až z médií, že se něco takového chystá. Kontaktovali jsme několik dní před samotným aktem velvyslanectví a byli trochu rozčarovaní. Proto jsme to řešili jinou cestou než předchozí případy, které probíhaly zcela hladce,“ řekl ČRo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám