Hlavní obsah

Praha má IDS za Blanku zaplatit 183 miliónů, rozhodla arbitráž

– Praha • Aktualizováno

Rozhodčí soud ve sporu hlavního města a společnosti Inženýring dopravních staveb (IDS) ve čtvrtek rozhodl, že Praha má zaplatit za práce na tunelu Blanka 183 miliónů korun včetně úroků. Firma přitom požadovala 300 miliónů. Magistrát původně uváděl výši 169 milionů korun plus sedm milionů úroků, později ale upřesnil, že úroky budou 13,9 miliónu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Den otevřených dveří v tunelu Blanka

Článek

Arbitrážní soud již v minulosti rozhodl, že IDS, která na stavbu tunelového komplexu za 43 miliard korun dohlíží, má na peníze nárok. Čtvrteční verdikt konkretizoval přesnou částku.

"Mrzí mě, že je částka takto vysoká, ale jiný prostor pro vypořádání než cestou arbitráže nebyl," uvedl Dolínek, který před vynesením verdiktu tvrdil, že pro město by byla přijatelná částka kolem 150 miliónů. "Na druhou stranu bude Praha muset zaplatit méně, než IDS původně žádala," doplnil.

IDS je podle mluvčího Pavla Kočiše s rozsudkem spokojena. "Jde o finanční i morální satisfakci. Soud jasně řekl, že město postupovalo v rozporu s dobrými mravy a IDS setrvala na stavbě ve veřejném zájmu i přesto, že jí hlavní město takřka pět let neplatilo" řekl Kočiš.

“Z právního hlediska se jedná o plné vítězství IDS. Soud zcela převzal argumentaci IDS a konstatoval, že IDS nenese vinu za prodražení ani prodloužení stavby,“ uvedl Marek Nespala, právní zástupce IDS. Soud podle něj otevřel cestu k vypořádání dalších nároků, které vyplývají z rozšířených smluv s Prahou.

Další spor na obzoru

Arbitráž rozhodla o nárocích IDS do června loňského roku. Magistrát očekává, že IDS vznese nárok na dalších dosud 12,5 měsíce smluvně nekrytých činností. Zatím není jasné, jestli i další nároky bude Praha řešit pomocí arbitráže. Nejprve si chce podrobně prostudovat spis a poradit se s právníky.

IDS, která již od města inkasovala několik desítek miliónů, zdůvodňovala svůj požadavek vyššími náklady z důvodu prodlužování stavby. Komplex měl být původně otevřen již v roce 2011.

Náměstek Dolínek ještě před vynesením verdiktu uvedl, že Praha nárok IDS nerozporuje, ale požadovaných 300 miliónů považuje za neadekvátní částku.

Místo 150 chtěla IDS 300 miliónů korun

Firma kvůli dluhu na konci loňského roku pohrozila, že ze stavby odejde. Hrozbu odvolala, ale původně požadovaných 150 miliónů zvýšila na dvojnásobek.

Rozhodčí soud už řešil spory Prahy se stavební firmou Metrostav, kdy šlo o částky v řádu miliard korun.

Dopravní stavba, která je součástí městského okruhu, by se po opakovaných odkladech měla otevřít 20. září. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám