Hlavní obsah

Nadační fond chce do Česka dostat 152 iráckých křesťanů

Do České republiky by mohlo zamířit 152 křesťanských uprchlíků z Iráku. Usiluje o to Nadační fond Generace 21. Jeho zástupci již předali jmenný seznam vládě a nyní čekají, zda kabinet a ministerstvo vnitra vysloví s přesunem migrantů souhlas. Fond by repatriovaným uhradil cestu i první rok pobytu v ČR.

Foto: Stringer/turkey, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"V Iráku probíhá genocida křesťanů, které nemůžeme dál nečinně přihlížet," uvedl v úterý jeden z iniciátorů akce Jan Dezort. "Na tom seznamu máme rodiny, které přišly o své domovy, manželé přišli o své práce, v některých případech byli rodinní příslušníci zabiti," přiblížil žadatele o přesun do Česka.

Podle fondu se jedná o celé rodiny nebo o vdovy s dětmi a převážně jde o mladé lidi připravené se v ČR usadit, studovat a pracovat. Polovina mužů má vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání a u všech žadatelů fond prý zná jejich minulost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Ti lidé tam nemají žádnou budoucnost a nikdy se odtamtud nedostanou. Buďto je vytrhneme z toho pekla, nebo tam zahynou," doplnil další z iniciátorů Dan Drápal.

Zástupci fondu mají podle svých slov podporu od politických stran napříč Sněmovnou a v únoru jednali i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). "Z té schůzky jsme nabyli dojmu, že tento projekt má šanci na úspěch," poznamenal ředitel fondu Jan Talafant.

Přesun by mohl začít okamžitě

Jak dlouho nyní budou české úřady o jejich žádosti rozhodovat, nedokázal nikdo ze zástupců nadace odhadnout. Příklad sousedního Polska, které se rozhodlo přijmout 1500 křesťanských uprchlíků, podle nich ale ukazuje, že to lze zvládnout v řádu týdnů. Jakmile získají souhlas státu, hned prý začnou s transportem žadatelů do Česka.

Na uhrazení přepravy a prvního roku pobytu má fond podle jeho představitelů v současnosti na účtu několik miliónů korun a je prý schopen zajistit pro všech 152 lidí ubytování. Po přesunu do Česka nemají tito uprchlíci zůstat v ghettu, ale fond je chce začlenit do české společnosti. Pokud by byl tento transfer úspěšný, chtějí iniciátoři akce stejným způsobem pomoci i dalším pronásledovaným křesťanům z Iráku.

Anketa

Přijali byste v Česku křesťany z Iráku?
Ano
30 %
Ne
70 %
Celkem hlasovalo 5746 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám