Hlavní obsah

V Česku se raketově množí nelegální hazardní kvízomaty

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelegální výherní automaty, ze kterých obce nemají ani korunu, se začínají šířit Českou republikou. Obcím se tak často nedaří bojovat s hazardem, a to ani přes plošné zákazy dané obecně závaznou vyhláškou.

Foto: Právo

Klasické výherní automaty nahradily kvízomaty.

Článek

Otrokovice na Zlínsku jsou jedním z měst, kde v posledních třech letech prakticky vymýtili výherní automaty.

Z více než dvou set jich dnes mají v restauracích jen čtyři. A i ty během letošního roku skončí. Město však zaplavily nelegální kvízomaty. V patnácti restauracích a barech jich je nyní téměř stovka.

Lidé v nich nadále utápějí své peníze, tentokrát v přístrojích kombinujících klasickou sázkovou hru s primitivními „znalostními“ otázkami.

Zákazy nic neřeší, tvrdí senátor Valenta

„Stát i města přicházejí o peníze. Otrokovice, které z provozu loterií získaly 18 miliónů korun ročně, teď z této činnosti nemají ani korunu. Zkušenosti ze zahraničí a v poslední době bohužel i z České republiky jsou přitom vesměs stejné,“ řekl Právu kritik plošných zákazů výherních automatů, majitel holdingu Synot a zároveň senátor Ivo Valenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor a podnikatel Ivo Valenta

„Tam, kde se zakáže legální provoz, se během několika dnů, často dokonce ještě týž den nastěhuje šedá zóna. A je pak velmi těžké se jí zbavit,“ dodal.

S tím souhlasí mnozí ekonomové. „Představa, že plošným zákazem nějaké činnosti, v tomto případě hazardu, odstraníme poptávku, je iluzorní. Šíření nelegálních výherních automatů je přímým důsledkem zavádění plošných zákazů (prohibice) či administrativního monopolu (úzce vymezené skupiny, často velkých, poskytovatelů). Výsledkem je přesun do oblasti nelegálních aktivit, které nemá stát pod kontrolou vůbec, nemá z nich žádný příjem do rozpočtu a často na sebe navazují další nelegální činnosti,“ říká Martin Slaný z VŠE v Praze.

Obcházejí zákon, tvrdí úřad

Na nelegální hazard upozornila otrokovická radnice Specializovaný finanční úřad. „Úřad by měl konat. A v případě, že jsou kvízomaty nelegálním hazardem, měl by pokutovat provozovatele. Trváme na nulové toleranci i těchto přístrojů. Jsou postaveny na hazardu, jen s tím, že první hráč odpoví na jednoduchou otázku a teprve pak jej automat nechá hrát,“ řekl Právu místostarosta Otrokovic Jiří Veselý (ANO).

Provozovatelé kvízomatů se tak snaží obejít zákon o loteriích a jiných podobných hrách. To Právu potvrdila i mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

„Provozovatelé sice tvrdí, že se na ně nevztahuje zákon o loteriích, neboť provozují vědomostní hry, nicméně jsme zjistili, že technická zařízení naplňují všechny aspekty loterie či jiné podobné hry,“ vysvětlila Petlachová.

Při obcházení zákona provozovatelé neodvádějí povinný odvod státu. „Ten představuje jednak dvacetiprocentní odvod, vypočtený z částky rozdílu mezi vsazenými a vyplacenými částkami, a dále odvod ve výši 55 korun denně za každý povolený přístroj,“ spočítala mluvčí. Stejná situace jako v Otrokovicích je i v řadě dalších měst, například v Praze, Jihlavě, Brně či Kroměříži.

Počty kvízomatů nikdo nezná

„Obecně závazná vyhláška o zákazu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her u nás platí na celém území města od konce roku 2011,“ uvedla mluvčí Kroměříže Jaroslava Sílešová.

Před její účinností bylo v Kroměříži více než 400 výherních přístrojů. I v Kroměříži je nahradily nelegální kvízomaty. Kolik jich ale ve městě ve skutečnosti je, nemá radnice ponětí.

„Kvízomaty se začaly objevovat od počátku roku 2015. Nemáme přehled, kolik jich je ve městě umístěno,“ přiznala Sílešová. V současné době se podle ní na provozování těchto přístrojů zaměřují kontroly městské policie.

Na kvízomaty se v poslední době více zaměřují i kontroloři Specializovaného finančního úřadu. Od počátku roku 2015 v České republice zjistili provozování více než 900 technických zařízení v podobě kvízomatů.

V současné době úřad vede asi 200 správních řízení. V roce 2014 uložil za nelegální provozování kvízomatů pokuty v celkové výši 11,2 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha se chce zbavit třetiny heren

Počet heren v Praze by se měl od poloviny července snížit o třetinu. Počítá s tím novela vyhlášky, kterou ve středu schválila komise pro regulaci loterií....

Výběr článků

Načítám