Hlavní obsah

Senát odsouhlasil vznik centrálního registru přestupků

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senát ve čtvrtek odsouhlasil vznik centrálního registru přestupků, který zpřísní tresty recidivistům. Novela o přestupcích by měla pomoci v boji proti drobné kriminalitě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátoři ve čtvrtek v symbolických šálách vzpomínali na exministra kultury Pavla Dostála.

Článek

Přísněji budou trestány jen některé vybrané přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a proti majetku, jako například rušení nočního klidu, méně závažné ublížení na zdraví či drobné krádeže. Přestupky by se měly v registru uchovávat pět let, jejich opakování se však nestane trestným činem.

Senátoři normu schválili, současně ale poukázali na to, že zvýšení pokut recidivě nezabrání, což bylo cílem zákona. Navíc od nemajetných občanů nebudou vymahatelné a s alternativním trestem zákon nepočítá.

Tomu, kdo opakovaně spáchá vybraný přestupek do jednoho roku od doby, kdy byl uznán vinným z jiného přestupku, se bude moci pokuta zvýšit až o polovinu. Za drobnou krádež by tak zloděj místo pokuty do 20 tisíc musel zaplatit až o 10 tisíc korun víc.

Novela také obecně zvyšuje pokuty, které je možné za přestupky uložit. V blokovém řízení to má být místo současné tisícikoruny až 5000 korun, pokud přestupkový zákon neumožňuje uložení pokuty ještě vyšší.

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) navrhovala zamítnutí novely kvůli tomu, že do registru mají být nevyváženě zapisovány banální přestupky na rozdíl od některých jiných, za které hrozí vysoké sankce. Senát ale normu nakonec prosadil hlasy 21 ze 40 přítomných členů. Pro byli především zástupci ČSSD.

Novelu musí ještě podepsat prezident republiky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám