Hlavní obsah

Z kvetoucí vody může člověk i oslepnout, nebezpečné jsou i měňavky

Právo, Stáňa Seďová

V letošním parném létě vezmou lidé zavděk osvěžením téměř v jakékoli vodě. Často si ale neuvědomují, jaké nebezpečí jim v rybnících, přehradách i přírodních koupalištích hrozí. Na poplach v těchto případech bijí hlavně oční lékaři, kvetoucí voda totiž může vést až k oslepnutí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výskyt sinic, řas a dalších nežádoucích mikroorganismů zaměstnává především oftalmology.

„Koupání a plavání v takto znečištěné vodě je rizikové zejména kvůli zánětům spojivky, v horším případě i zánětům rohovky, jejichž léčba bývá komplikovaná a dlouhodobá. Protizánětlivá jizva pak může na rohovce způsobit trvalé snížení zrakové ostrosti,“ upozorňuje Radan Zugar, primář Očního centra Praha.

Oči i další orgány

Sinice, zvané též cyanobakterie, však útočí i na další orgány. Jakmile se nahromadí na hladině a vytvoří takzvaný vodní květ, představují riziko pro děti, těhotné, starší lidi a alergiky.

Sinice mohou způsobovat také střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy, dechové potíže, v krajním případě i poškození jater.

Daleko větším nebezpečím, které se ale špatně zjišťuje, jsou měňavky – akantaméby. Kromě vod ke koupání se vyskytují i ve vodě pitné. A nedají se zahubit ani jinak efektivní dezinfekcí pomocí chlóru. Zničí je až bod varu.

V Londýně, který leží v podobných klimatických podmínkách jako Česko, byla kontaminace akantamébami prokázána u dvou procent odběrů z vodovodního řadu a u 14 procent odběrů z plaveckých bazénů.

Měňavky a chlamydie

„Akantaméby jsou známé svými patogenními účinky nejen v oftalmologii, ale i v jiných oblastech lékařství, způsobují například průjmová onemocnění a abscesy jater. Při napadení oka mohou zapříčinit těžko léčitelný zánět předního segmentu oka. Záněty rohovek způsobené těmito prvoky mohou vést až k oslepnutí. Prvoci pronikají do rohovky přes mikro oděrky, proto jsou ohroženější například nositelé kontaktních čoček. Léčba je velice obtížná, řada pacientů je léčena až transplantací rohovky,“ vysvětlil hlavním chirurg Refrakčního centra Praha Petr Novák.

Foto: Profimedia.cz

Ve vodě se vyskytují i měňavky

Hrozbou spíše bazénovou jsou chlamydie. Kromě nechráněného pohlavního styku a používání společného prádla se jimi může člověk nakazit právě v bazénu. Neléčená chlamydiová infekce může u žen způsobit gynekologické záněty, předčasný porod, nákazu plodu během těhotenství. Chronický zánět může vést až k neplodnosti, a to nejen u žen, ale i u mužů.

Onemocnění však může opět postihnout i oči, především spojivku a rohovku oka. „Při koupání v přírodních vodách bude vždy existovat určité riziko vzniku negativních zdravotních následků. Přírodní vody není možné dokonale ochránit před průnikem patogenních organismů. Spektrum možných onemocnění je velmi široké, navíc je ovlivněno specifickými podmínkami konkrétní lokality,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Deset minut a pak sprcha

Lékaři radí lidem, kteří se pro koupání v kvetoucí vodě přece jen rozhodnou, hlavně se neutírat po výstupu z vody ručníkem – tak se sinice ještě více vetřou do pokožky nebo do očí. Důležité je se okamžitě osprchovat.

Koupání v rizikových vodách by také nemělo trvat déle než 10 minut, poté se kůže rozmočí a začne více absorbovat škodlivé látky.

Pokud si nejste jisti kvalitou vody, do které se chystáte, existuje i jednoduchý pokus, který její pravý stav prozradí. Je třeba naplnit touto vodou plastovou láhev a nechat stát 20 minut na světle. Pokud se u hladiny vytvoří kroužek ze zelených organismů a voda zůstane čirá, jde o sinice. Jestliže zůstane voda zakalena rovnoměrně, nebo vytvoří zákal u dna, jde o řasy.

Hygienici kontrolují kvalitu vody na 119 lokalitách v Česku, u většiny každých čtrnáct dní. Označení Voda nevhodná ke koupání dostalo v nedávných dnech 11 koupališť. Na webových stránkách www.koupacivody.cz je zobrazen aktuální stav vod na mapě republiky.

„Monitorujeme přírodní koupaliště i umělá venkovní koupaliště. Na lokalitách, kde byl zaznamenán výskyt sinic, což je naprostá většina koupacích ploch v naší republice, se kontrola provádí jednou za 14 dní, v ostatních případech jednou měsíčně,“ říká hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Anketa

Koupete se i ve vodě, kde jsou sinice či řasy?
Ano, bez problémů
8,9 %
Ne, nikdy bych do takové vody nevkročil/a
71,1 %
Záleží na míře znečištění
20 %
Celkem hlasovalo 3478 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám