Hlavní obsah

Do části Krkonoš bude kvůli bezohledným sběračům borůvek omezen vstup

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos již popatnácté omezí vstup do některých lokalit. K opatření přistupuje vedení parku kvůli bezohledným sběračům borůvek, kteří devastují přírodu. Opatření začne platit od 20. července.

Foto: Natálie Keilová, Právo

Vstup bude zakázán mimo vyznačené cesty. Ilustrační foto

Článek

Vstup bude omezen například do okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramen Labe, okolí Luční hory a Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory. Restrikce vstupu se budou vztahovat rovněž na Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, Lesní, Dlouhý a Pomezní hřeben nad Malou Úpou, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory.

„Vydané opatření v žádném případě neomezí běžné návštěvníky, kteří nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet, resp. projíždět bez omezení,“ zdůraznil mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Podle jeho slov čeští turisté omezení vesměs dodržují a nemají s ním problém. „Naopak největší problémy působili zahraniční ,profesionální‘ sběrači, kteří podnikali nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice,“ dodal s tím, že za porušení zákazu hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Foto: KRNAP

Vedle plundrování borůvkových porostů, jejichž plody se živí zvěř, jsou rovněž poškozovány lokality výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Dalším důvodem je také rušení klidu zvěře.

Na zákaz vstupu, který bude platit až do 15. října, budou lidé upozorněni cedulemi. KRNAP počítá se stejným omezením v totožném termínu rovněž pro roky 2016 a 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám