Hlavní obsah

Klášter v Opočně znovu patří státu, kapucíni o něj mohou žádat v restituci

• Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Klášter v Opočně patří státu, nikoli kraji. V úterý o tom rozhodl krajský soud v Hradci Králové na základě žaloby řádu kapucínů, kteří ji podali kvůli určení vlastnictví. Verdikt, proti němuž je možné podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, umožní řádu požádat o vydání kláštera v rámci církevních restitucí.

Foto: David Taneček, ČTK

Bývalý klášter v Opočně

Článek

Na základě důkazů, které byly provedeny, neměl hradecký soud, co by na původním verdiktu měnil. „Odlišný pohled máme snad jedině na institut vydržení, který podle okresního soudu není možný v restitucích aplikovat. Domníváme se, že za určitých podmínek to možné je, ale ne v tomto případě. Je jednoznačné, že jde o areál bývalého kláštera, tedy církevní majetek,“ uvedl mimo jiné v krátkém odůvodnění rozhodnutí člen senátu, soudce Jan Fifka.

Řád převede klášter na město

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V tuto chvíli počkáme na doručení písemného vyhotovení rozsudku. Poté hned podáme katastrálnímu úřadu návrh na zápis vlastnického práva na areál kláštera ve prospěch státu. Klášter se stane majetkem státu a řád pak požádá o vydání podle zákona o církevních restitucích,“ popsal další postup advokát žalující strany Tomáš Nahodil, který věří, že o vydání majetku řád zažádá ještě letos.

Potvrdil také, že platí dřívější dohoda mezi kapucíny a Opočnem o následném bezúplatném převodu na město.

„Město Opočno mělo o areál kláštera zájem, ovšem Královéhradecký kraj mu pouze nabídl, že se může zúčastnit veřejné nabídky na odprodej. Majetek byl oceněn na 8,5 miliónu korun.  Město by muselo soutěžit minimálně s touto sumou. Pokud existovala varianta domoci se vlastnictví řádu cestou církevních restitucí, pak nyní nic nebrání dovršení té dohody a areál převést do vlastnictví města,“ dodal Nahodil. Radnice plánuje využít nemovitosti ke kulturním a duchovním účelům.

Areál kláštera, který stát převedl na kraj v roce 2003, je po odstěhování Ústavu sociální péče do nových prostor už devět let prázdný a bez využití. Udržovací provoz stojí krajskou pokladu asi 200 tisíc korun.

Rozhodnutí krajského soudu je pravomocné. Jak kraj, tak stát mohou jako mimořádný prostředek podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám