Hlavní obsah

TOP 09 bude zdržovat schůzi Sněmovny. Jednat chce i v neděli

– Praha
Právo, kab

Schůze Poslanecké sněmovny by mohla pokračovat v sobotu i v neděli, prohlásil v pondělí na tiskové konferenci Miroslav Kalousek (TOP 09). TOP 09 chce totiž zabránit projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), který podle jeho mínění dodá ministrovi financí a majiteli Agrofertu Andreji Babišovi informace o jeho konkurenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„TOP 09 apeluje na ČSSD a KDU-ČSL, aby se nepropůjčily k tomu, že za miliardy z veřejných peněz pro majitele Agrofertu vybudují on-line monitoring konkurence na trhu,“ prohlásil Kalousek.

„Výsledkem toho projektu by nebylo narovnání podnikatelského prostředí, jak to po hříchu říkají někteří vládní politici, ale deformování hospodářské soutěže a podřízení příslušného trhu jednomu oligarchovi,“ dodal.

Pro vládu ČSSD, lidovců a ANO je prý charakteristické, že prosazuje soukromé zájmy na úkor veřejných. Kromě EET je příkladem tohoto jednání vlády i pokračování daňové podpory bioapaliv.

„Česká republika od 1. července vědomě porušuje své závazky vůči Evropské unii, protože se ocitla v režimu nepovolené veřejné podpory výroby a distribuce čistých biopaliv,“ upozornil dál Kalousek. Situaci prý šlo předejít přijetím příslušného pozměňovacího návrhu zákona, vláda to však odmítla.

Víkend v parlamentu

Letní schůze Sněmovny se bude možná mimořádně konat i o víkendu. Opozice se totiž kvůli zákonu o elektronické evidenci tržeb, kterou budou poslanci projednávat zřejmě v pátek, rozhodla obstruovat. „My jsme připraveni pracovat nejen v sobotu, ale třeba i v neděli. Naším cílem je, aby zákon nebyl přijat. My se chceme zastat části svobodné veřejnosti, kterou tento zákon připraví o svobodu. My uděláme všechno pro to, aby přijat nebyl,“ uvedl Kalousek.

Hnutí Úsvit zase hodlá na jednání Sněmovny zařadit speciální bod, a to „informace předsedy vlády k přijímání nelegálních imigrantů“.

Úsvit navrhne jednání o uprchlících

Poslancům Úsvitu se nelíbí, že se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na jednání Evropské rady zavázal přijmout dobrovolně do České republiky několik stovek uprchlíků. „Chování vlády je podvodem na občany,“ podotkl předseda poslaneckého klubu Úsvit Marek Černoch.

Podle jeho informací navíc prý asi před měsícem vyvěsilo ministerstvo vnitra inzerát na internet, ve kterém hledalo nové pracovníky pro nově budovaná uprchlická zařízení. Podle poslanců hnutí je to důkaz, že vláda chce přijmout azylantů více, než veřejně přiznává.

„Máme právo uzavřít české hranice proti nelegálním imigrantům a musíme to okamžitě udělat,“ myslí si Černoch.

Reklama

Výběr článků

Načítám