Hlavní obsah

Tropické počasí rázně utnou noční bouřky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí s tropickými teplotami v úterý skončí a již večer a v noci dorazí ochlazení v podobě studené fronty, kterou budou doprovázet bouřky a déšť. V dalších dnech již bude výrazně chladněji s odpoledními teplotami kolem 20 stupňů Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

V úterý vyvrcholí tropické jihozápadní proudění, které vyžene rtuť teploměrů ještě k 31 až 35 stupňům Celsia. Již v odpoledních hodinách však začne od západu přibývat oblačnosti. Večer a v noci na středu bude přes naše území procházet studená fronta, která do Čech přinese déšť, bouřky a ojediněle rovněž kroupy a přívalové srážky.

Chladné severozápadní proudění bude ovlivňovat počasí i ve středu. Ranní teploty se ještě udrží mezi 21 a 17 stupni, odpolední maxima budou velmi rozdílná. Na západě republiky se budou pohybovat do 22 stupňů, v Praze do 26, zatímco na Moravě a ve Slezsku ještě budou atakovat 30 stupňů. V Čechách bude převládat oblačno či polojasno, na východě republiky bude v souvislosti s přechodem fronty zataženo s deštěm.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výstraha před bouřkami
V úterý později odpoledne se na západě Čech začnou místy vyskytovat bouřky. Během noci budou postupovat přes Čechy dále k východu a k ránu se dostanou i na Moravu a do Slezska. Bouřky mohou být místy velmi intenzivní a doprovázené nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině, kroupami a přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů.
zdroj:ČHMÚ

„Ochlazení se naplno projeví ve čtvrtek, kdy ranní teploty klesnou na 16 až 12 stupňů,” konstatovala Honsová. Odpolední teploty očekávají meteorologové v rozmezí 18 až 22 stupňů, pouze na jihu Moravy může být ještě až 24 stupňů. Nejčastěji bude oblačno až polojasno, na horách s občasnými přeháňkami.

V pátek začne počasí ovlivňovat tlaková výše. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 11 a sedmi stupni, přes den bude mezi 18 a 22. Převládat bude počasí s minimem oblačnosti.

Slunečno by mělo být rovněž v sobotu, ranní teploty sice poklesnou na čtyři až 10 stupňů, přes den by mělo být mezi 22 a 26 stupni.

Ve výhledu na další dny se numerické modely zatím neshodnou a meteorologové budou počasí dále upřesňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám