Hlavní obsah

Česko převzalo předsednictví Visegrádské čtyřky

Novinky, val, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika ve středu zahájila své roční předsedání Visegrádské čtyřce, která kromě ČR zahrnuje Slovensko, Polsko a Maďarsko. Premiér Bohuslav Sobotka spolu s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD) označili za hlavní prioritu pro toto období posilování soudržnosti mezi zmíněnými státy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Visegrád znásobuje hlas České republiky, Visegrád znásobuje vliv České republiky,“ ocenil premiér výhody těsné spolupráce zemí V4. Pokud podle něj dané státy sjednotí své postoje, pak jejich názory zaznívají v Evropské unii mnohem intenzivněji.

„Nesouhlasíme s tím, že by byla nějaká eroze Visegrádu,“ odmítnul Zaorálek domněnku, zda se některé země V4 přece jen kvůli některým odlišným postojům nerozcházejí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudržnost uvnitř regionu pasovali oba představitelé do čela priorit pro roční předsednictví České republiky. S tím souzní i logo a slogan pro toto období: V4 Trust, zdůrazňující význam důvěry mezi státy. Podle Zaorálka je právě důvěra základem k cestě z krizí, kterými Evropa prochází, ať už jde o problém s migranty, konflikt na Ukrajině, nebo finanční krizi v Řecku.

Dva summity v Praze

Mezi další priority zařadil Sobotka například spolupráci v oblasti energetiky, podporu demokratizačních procesů v Evropě, posilování bezpečnostní a obranné spolupráce a boj proti daňovým únikům. Podle Zaorálka je potřeba také zvýšit zájem o partnerství s východními zeměmi, případně západním Balkánem. „Máme velký zájem na stabilizaci tohoto regionu.“

Premiér ocenil fungování V4 jako jednoho z nejaktivnějších regionálních uskupení v EU. Během následujícího roku by se v Praze měl dvakrát konat summit premiérů Visegrádu, přičemž na jeden chtějí pozvat jihokorejskou prezidentku, na další zase představitele zemí Beneluxu.

Česko přebírá předsednickou roli po Slovensku, následovat bude Polsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám