Hlavní obsah

Vylepil antibabišovské plakáty, vzápětí na něj přišli celníci

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

„Výprodej Babišových výrobků, příště u nás najdete zboží od slušných výrobců!“ napsal v půlce června na výlohu své restaurace a vinotéky v Pardubicích majitel Daniel Pudil. Pár dní nato k němu přišli na kontrolu celníci. Prý na udání.

Foto: Archiv Daniela Pudila

Protibabišovské nápisy za okny pardubické restaurace Daniela Pudila

Článek

Nápisy doplnil plakáty kritizujícími zavádění elektronické evidence tržeb a pod nápisem „Svoboda slova je ohrožena. Bojkotuji“ vyjmenoval média, která ministr financí vlastní.

„Týden nato přišli celníci. Chtěli vidět veškerý alkohol a chovali se trochu arogantně,“ řekl Novinkám Pudil. Když se majitel restaurace zeptal, zda přišli na udání, jeden z celníků mu to potvrdil. „Od koho konkrétně, mi ale neřekli,“ dodal.

Kontrola kvůli kritice EET?

Pudil se domnívá, že kontrola přišla kvůli nápisům, které na restauraci byly. „Stalo se to chvíli po tom, co jsem je napsal,“ sdělil. Restauraci Česká hospoda vlastní Pudil téměř 13 let, u nějž byli celníci na kontrole naposledy před šesti lety.

Foto: Archiv Daniela Pudila

Protibabišovské nápisy za okny pardubické restaurace Daniela Pudila

Podobnou situaci zažila na začátku června i živnostnice Petra Fenclová. Do jejího krámku v Domažlicích přišla kontrola ze Správy sociálního zabezpečení poté, co v televizi kritizovala systém elektronické evidence tržeb (EET), který ministr financí prosazuje.

„Je to provokace“

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a vlastník Agrofertu, pod který patří i potravinářské podniky, zásadně odmítá, že by měl s kontrolou cokoli společného. Celé to považuje za nesmysl.

„Spíš je to nějaká provokace, aby se tady vytvářela atmosféra, že zneužívám svoji funkci. To rozhodně nezneužívám,“ řekl lídr hnutí s tím, že má pod sebou 25 tisíc zaměstnanců finanční správy, celní správy a neví, co zrovna kontrolují nebo nekontrolují.

„Toho pána neznám, nikdy jsem o něm neslyšel a zásadně odmítám, že bych já něco takového dělal,“ bránil se šéf ANO.

Odvezli si 15 litrů alkoholu

Zda byla kontrola nařízená nebo od koho podání k prověření Pudilovy restaurace přišlo, celníci odmítli sdělit. „Pokud tam něco proběhlo, tak to bylo předmětem řízení a musím se odkázat na mlčenlivost,“ uvedl Radek Fajčík z královéhradecké celní správy.

„Ze zákona musíme zkoumat každé podání. Pokud má určité náležitosti, tak se jím zabýváme,“ vysvětlil Fajčík. Pokud je udání anonymní, rozhoduje o následném postupu především jeho obsah.

Celníci si nakonec z Pudilovy restaurace odvezli 15 litrů alkoholu z roku 2012, protože Pudil u sebe v restauraci neměl potřebné faktury. Podle jeho slov je má doma účetní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám