Hlavní obsah

Ambasády nelze nyní rušit, odmítl Zeman Babišův nápad

Praha

Ambasády nelze v současném světě omezovat, shodl se s ministry zahraničí a obrany prezident Miloš Zeman na úterní schůzce. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) přitom v pondělí volal po tom, aby ministerstvo zahraničí udělalo celkovou revizi velvyslanectví a obchodních zastoupení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schůzka ústavních činitelů k zahraniční politice. Na snímku zleva Lubomír Zaorálek, Milan Štěch, Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka a Martin Stropnický.

Článek

Na Pražském hradě se v úterý konala schůzka hlavy státu s dalšími ústavními činiteli k zahraniční politice. O výsledcích informoval v tiskové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Schůzky se zúčastnili kromě Zemana premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Když Babiš v pondělí vyzval ministerstvo zahraničí, aby provedlo revizi ambasád, uvedl, že by tak Zaorálkův úřad přesně věděl, která zastoupení potřebuje a která nikoliv. Zaorálek k tomu už v pondělí řekl, že je sice připraven s Babišem hovořit o efektivitě ambasád, na snižování jejich počtu podle něj ale není příhodná doba. [celá zpráva]

Hrozí zavření 45 ambasád

Ministerstvo zahraničí v dokumentu Argumentář pro Úřad vlády k nutnému navýšení rozpočtových rámců MZV pocházejícího z konce května, vyjádřilo obavy, že kvůli nedostatku peněz bude muset sáhnout k drastickým úsporným opatřením. [celá zpráva]

Nejčernější scénář potom počítá s uzavřením až 45 menších zastupitelských úřadů a propuštěním 270 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám