Hlavní obsah

Zaorálek: ČR odmítá návrhy unijního summitu k migraci

Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý oznámil, že Česká republika odmítla návrhy závěrů k summitu Evropské unie k nelegální migraci. ČR podle něj i nadále trvá na dobrovolnosti přijímání migrantů. Zaorálek to řekl po jednání ministrů zemí EU odpovědných za evropskou problematiku v Lucemburku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Za Českou republiku jsem dnes odmítl ten čtvrtý paragraf, ve kterém se mluví o těch závazcích, protože jsem opakoval, že v tomto punktu není ten text v souladu s tím, co bylo přijato v dubnu," nechal se slyšet Zaorálek.

Narážel tím na to, že na dubnovém unijním summitu se hovořilo o dobrovolnosti přijímání uprchlíků. „Podpořil jsem to, že se musíme zabývat ochranou vnější hranice a budováním návratového mechanismu. To jsou prvky, které jsou pro nás zásadní,” poznamenal také šéf české diplomacie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhodnutí až koncem července

Definitivní řešení je podle něj na lídrech Evropské unie, kteří se v Bruselu sejdou ve druhé polovině týdne. Návrh závěrů pro tento summit, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že by rozhodnutí o přerozdělení uprchlíků mohlo být odloženo až na konec července.

Dokument pro jednání premiérů a prezidentů zemí EU ani jednou přímo nezmiňuje povinný distribuční systém podle kvót, který v květnu navrhla Evropská komise.

Proti návrhu podle Zaorálka byly i další země – Španělsko, Portugalsko, pobaltské státy nebo ostatní země visegrádské čtyřky.

Kvůli migraci Evropská komise zvažuje povinné kvóty na přesídlení 40 000 syrských a eritrejských uprchlíků z Itálie a Řecka do ostatních členských zemí EU. Česko by podle navrženého klíče muselo přijmout přes 1300 běženců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám