Hlavní obsah

Babiš má svoji podnikovou policii

Právo, Radim Vaculík

Odkud mohl vzít Andrej Babiš informace o pracovním i soukromém životě Ladislava Šincla? Babiš sice tvrdí, že o žádnou složku nešlo a čerpal jen z médií, nelze ale vyloučit, že podrobnosti o Šinclovi mu připravili lidé, kteří se sbíráním citlivých informací živili řadu let profesionálně – jako elitní detektivové různých policejních útvarů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

A že jich je kolem Babiše, například v jeho gigantu Agrofert, ale i v ANO či v úřadech spadajících pod ministerstvo financí, požehnaně.

Kapitolou samou o sobě je bezpečnostní divize Agrofertu, kterou už čtyři roky vede někdejší náměstek ředitele protikorupční policie (ÚOKFK) Jiří Veselý a v níž údajně pracuje hned několik jeho bývalých kolegů z policejních složek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Agrofert: My jsme to nebyli

„Na tyto věci vám nebudu odpovídat, nejsem ve státní správě,“ řekl ve čtvrtek stroze Veselý na otázku, kolik někdejších policistů s ním v Agrofertu pracuje. Totéž pak odmítl upřesnit i mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Na dotaz, zda právě bezpečnostní divize mohla sesbírat a připravit pro Babiše materiály o Šinclovi, Veselý odvětil v podobném duchu, že se k tomu vůbec nebude vyjadřovat.

Mluvčí Agrofertu ale rovnou podobné spekulace popřel. „Důrazně odmítáme, že by kdokoli z Agrofertu shromažďoval či někomu poskytoval informace o panu poslanci Šinclovi,“ napsal ve čtvrtek Právu Hanzelka.

Bezpečnostní divize podle něj řeší výhradně interní záležitosti Agrofertu a dceřiných firem. „Převážně jde o delikty hospodářské povahy, jako jsou krádeže ze strany zaměstnanců, zpronevěry. V žádném případě nesbírá informace o osobách mimo náš koncern,“ doplnil.

Přijde mi nemožné, abychom si tyto specialisty přetahovali mezi sebou.
ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Vicepremiér ale nesází na někdejší elitní detektivy jen ve svém soukromém impériu, řadu z nich dosadil i do vysokých státních funkcí a úřadů spadajících pod jeho resort.

Ředitelem klíčového finančněanalytického útvaru, který zkoumá ty největší a nejpodezřelejší finanční transakce v ČR, udělal Babiš bývalého Veselého kolegu z protikorupční policie Libora Kazdu, který vedl šest let plzeňskou pobočku tohoto útvaru.

Ještě do dubnového odchodu z ministerstva vedl tamní regionální audit na odboru kontroly další bývalý detektiv ÚOKFK Ludvík Bína.

Od loňského podzimu je zase bezpečnostním ředitelem Státní tiskárny cenin patřící pod finance Ivan Černík, který osm let dělal náměstka pro změnu u policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Za ANO zase úspěšně kandidoval na radnici v Českém Krumlově jiný z bývalých kriminalistů protikorupční policie a spolu s Bínou někdejší vyšetřovatel kauzy Opencard Oldřich Hluško.

Přímo na pražský magistrát se zase za Babišovo hnutí dostal jako radní bývalý detektiv protiteroristického odboru Libor Hadrava.

Babiš ale personálně sáhl i přímo do centra bezpečnostního aparátu, na ministerstvo vnitra. Odtud získal dokonce prvního náměstka resortu Jana Sixtu, z kterého udělal na financích státního tajemníka a následně ho dosadil do dozorčí rady ČEZ.

Nejen tento přestup zneklidnil i ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Přijde mi nemožné, abychom si tyto specialisty přetahovali mezi sebou – například mně odcházejí někteří policisté na resort financí a odcházejí i proto, že tam mají vyšší plat,“ kritizoval už dříve v médiích Chovanec.

Ve čtvrtek k celé situaci kolem materiálů na svého stranického kolegu Šincla ministr doplnil, že podobné informace lze skutečně zjistit z veřejných zdrojů včetně například katastru nemovitostí.

Chtějí mít kontakt

Nicméně podle informací Práva nejsou Babišovi experti z řad bývalých policistů úplně nečinní. Vysoce postavený zdroj redakce z bezpečnostní oblasti uvedl, že podle jeho poznatků se někdejší policisté snaží kontaktovat své bývalé kolegy, kteří stále pracují ve vysokých policejních funkcích, a komunikovat s nimi.

„Jeho lidi se stále pokoušejí diskutovat s policisty, debatovat se špičkami policie, ale ti snad mají zatím rozum a nemluví s nimi,“ uvedl zdroj Práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám