Hlavní obsah

Babiš u mě lidsky klesl, přitom jsem nikdy nevěřil spekulacím o jeho minulosti, tvrdí Šincl

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl v reakci na spor s ministrem financí a šéfem ANO Andrejem Babišem uvedl, mu klub doporučil, aby se obrátil na mandátový a imunitní výbor. Dodal rovněž, že Babiš v jeho očích lidsky klesl.

Foto: Petr Horník/Jan Handrejch, Právo

Poslanec Ladislav Šincl (vpravo) a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den na koaličním jednání obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně Šincla zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem.

„Mým osobním úmyslem nebyla takováhle věc, ale dnes na klubu bylo dohodnuto, že bych měl učinit podnět na mandátový a imunitní výbor. Osobně za mě je to dost jedno, protože tím výstupem pan ministr pro mě docela lidsky klesl," uvedl Šincl. „Já jsem nikdy nevěřil těm spekulacím kolem jeho minulosti, ale když mi předvedl to, co mi předvedl, tak si tak říkám, že možná," poznamenal.

Narážel tak na to, že byl Babiš ve složkách komunistické Státní bezpečnosti veden jako agent. Soud v Bratislavě ale rozhodl, že Babiš s StB nespolupracoval.

Označil mě za korupčníka

„Na začátku toho jednání pan Babiš vystoupil, docela mě napadal, označil mě za korupčníka," přiblížil pak Šincl schůzku ze středy. Vyčetl mu prý také kontakty s některými osobnostmi na pomezí politiky a byznysu. Šincl je popírá.

„Nicméně ministr mi ještě sdělil, že jsem asi nějak korupčně spojen s pozemkem mojí maminky, která má 72 let, a s tím, že jsem nějak převedl domek na manželku," řekl také. Domek prý převedl kvůli těžké onkologické nemoci. „Kdyby to špatně dopadlo, tak už by bylo dobré, aby ten domek byl napsaný rovnou na tu moji manželku a na moje děti, protože jsem nevěděl, jaký bude závěr mojí nemoci, protože to byla docela špatná záležitost a špatná předpověď," uvedl. Právě útok na rodinu mu vadí nejvíce.

Poslanec Ladislav Šincl ve Sněmovně navrhl, aby se provize zprostředkovatelům životního pojištění vyplácela postupně během pěti let, nikoli najednou jako dnes. Zároveň by mohla dosáhnout maximálně 150 procent toho, co klient zaplatí za rok. Dnes jsou provize zprostředkovatelů často vyšší. Podle Šincla to má zabránit přepojišťování smluv životního pojištění, které je pro spotřebitele nevýhodné. Šinclův návrh podporují pojišťovny. Zprostředkovatelé podle nich často lidem nenechají smlouvy doběhnout, a už po dvou letech je přesvědčují k vypovězení a uzavření nové, aby dostali další provizi. Zástupci velkých zprostředkovatelů ale argumentují, že v případě takového vypovězení smlouvy musí provizi vyplatit zpátky pojišťovně.Podle pojišťoven by spotřebitelé na chystaných změnách finančně vydělali. Podle zprostředkovatelů by to vedlo k nežádoucímu posílení postavení pojišťoven, což by mohlo znamenat růst cen životního pojištění.

Babiš na otázku, v čem je taková argumentace relevantní, odpověděl, že Šincla ukazuje jako nedůvěryhodnou osobu. Vycházel prý z novinových článků. [celá zpráva]

Šincl při úterním jednání Sněmovny kritizoval ministerstvo financí kvůli postoji k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění. Poznamenal, že rozpočtový výbor jeho návrh podpořil a ministerstvo s tím víceméně souhlasilo, ale pak svůj postoj začalo měnit. Šincl naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše. Babiš to popírá.

Anketa

Překročil Andrej Babiš ve sporu s poslancem Šinclem míru?
Ano
62 %
Ne
38 %
Celkem hlasovalo 11976 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám