Hlavní obsah

ČR kvůli uprchlíkům více kontroluje silnice a vlaky z Maďarska

Aktualizováno

Česká republika posílila kvůli uprchlíkům kontroly ve vlacích z Maďarska a na některých vybraných silnicích v příhraničí, řekl ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

Které silnice se kontrolují, Chovanec nespecifikoval, lze však předpokládat, že jsou to hlavně trasy ze Slovenska či Rakouska.

Do Česka denně přijede několik rychlíků z Budapešti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě Maďarsko je zemí, přes niž proudí uprchlíci, kteří přijíždějí do Řecka. Následně jdou přes Makedonii a Srbsko právě do Maďarska. Balkánskou cestou podle premiéra Bohuslava Sobotky loni přišlo do EU 37 000 uprchlíků, letos už přes 50 000. Nejčastěji jsou ze Sýrie a Afghánistánu.

Sněmovna se ve čtvrtek večer mimořádně sešla právě k tématu uprchlíků. Schůze skončila v devět hodin večer, protože poslanci, ač jich bylo do debaty hodně přihlášeno, nestihli odhlasovat prodloužení jednání po 21. hodině.

Chtějí na Západ

Proti množství příchozích imigrantů se snaží zasáhnout i Maďarsko. Zvažuje, že na srbské hranici postaví vysoký plot. [celá zpráva]

Mluvčí maďarské vlády László Kovács ve středu konstatoval, že za poslední dva roky neuvěřitelným způsobem narůstá počet migrantů, kteří překročili hranice Maďarska. „Loni to bylo 43 tisíc imigrantů a letos za prvních pět měsíců jich bylo už 53 tisíc,“ uvedl. Poukázal na to, že tito lidé nechtějí v Maďarsku být: „U nás zůstávají v průměru 80 hodin a odcházejí.”

Podle pravidel EU mohou uprchlíci požádat o azyl jen v jedné unijní zemi, v té první, do níž dorazí. Lidé se však snaží dostat do západní Evropy, kde mají často příbuzné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám