Hlavní obsah

Tisíce let starou keramiku, kosti a sekyrky objevili archeologové v pražských Modřanech

– Praha
Novinky, mak

Tisíce let staré keramické nádoby, kosti zvířat, pozůstatky pecí, sekyrky, kamenná drtidla či tkalcovská závaží nalezli archeologové v areálu bývalého cukrovaru v pražských Modřanech. Přibližně dvouměsíční výzkum odhalil stovky sídlištních jam z mladší doby bronzové.

Objevené předměty z mladší do bronzovéVideo: Novinky

 
Článek

„Jsou to převážně zahloubené objekty, různé sídlištní jámy. Některé z nich sloužily také na skladování obilí. Do jam se dostával především běžný sídlištní odpad, který obsahoval i námi nalezené předměty,“ popisuje Pavel Kacl, vedoucí výzkumu z obecně prospěšné společnosti Archeo Pro.

Právě odkrýváním jam jsou archeologové schopni získat poznatky o fungování a životě lidí z doby bronzové.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Na místě dnešního výzkumu stála vesnice, která měla odhadem deset až dvacet domů vystavěných ze dřeva a hlíny. Kolem domů byly jámy, ve kterých se mohlo skladovat například obilí. Měli pec sloužící k výrobě keramiky, nebo metalurgii barevných kovů. Můžeme usuzovat, že vedle vesnice se rozkládala pole,“ uvedl Kacl.

Příjemné místo pro život

Místo bylo podle Kacla příjemným prostorem pro život. "Vltavský břeh byl písčitý a nebyl ještě zanesen humózními splachy, které dnes podél řek vytvářejí nivy zarostlé bujnou a neprostupnou vegetací. Naopak byl porostlý prosvětleným smíšeným lesem, na jehož četných mýtinách byly osady s drobnými políčky," řekl. Vltava navíc umožňovala rybolov a zásobovala lidi vodou.

Terénní výzkum, při kterém archeologové prozkoumali více než 500 pravěkých objektů, skončí ve středu. Všechny nálezy projdou laboratorním ošetřením a vyhodnocením do nálezové zprávy. Poté budou předány do sbírek Muzea hlavního města Prahy. Na místě výzkumu již brzy začne nová výstavba domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám