Hlavní obsah

Česko zažívá tropy, na mnoha místech padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na mnoha místech České republiky teploty nejenže překročily tropických 30 stupňů Celsia, ale padaly také rekordy. Nejvíce naměřili meteorologové v Řeži ve Středočeském kraji, a to 33,7 stupně Celsia. Jen o desetinu stupně méně bylo v Doksanech na Litoměřicku. Dosavadní nejvyšší teplota pro dnešní den tam ale překonána nebyla, řekla Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Příbrami meteorologové naměřili 32,2 stupně, dosavadní rekord z roku 1921 byl o 1,5 stupně nižší.

V Praze - Průhonicích teplota pokořila čtyři roky starý rekord 29,5 stupně o 2,3 stupně. Dosavadní nejvyšší teplota naměřená pro tuto sobotu byla překonána i v Bělotíně na Přerovsku, v Javorníku na Jesenicku nebo v Harrachově na Semilsku, kde bylo 28,9 stupně. Nejtepleji tam bylo v roce 1985, kdy rtuť teploměru vystoupala k 27 stupňům. Ve Vsetíně a Novém Rychnově byly vyrovnány dosavadní rekordy.

Vedle toho padaly rekordy i na stanicích, kde meteorologové měří více než 20 let. Patří k nim například Jičín, Hubenov nebo Labská bouda, kde sobotní teplota 22 stupňů zatím převýšila rekord starý 19 let o půl stupně.

Podle předpovědi by vysoké teploty měly panovat i v neděli, v sobotu večer ale na západě Čech mají přijít bouřky s přívalovým deštěm a kroupami.

V Praze meteorologové kvůli vysokým koncentracím ozónu vyhlásili smogovou situaci. Ta by měla podle jejich předpokladu platit také v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám