Hlavní obsah

Stropnický kasárna neprodal, tak už je nechce

Právo, Oldřich Danda
Praha

Balvanu v podobě nevyužitých kasáren v Praze-Karlíně se může zbavit ministr obrany Martin Stropnický (ANO), aniž by mu hrozilo, že ho někdo obviní z nehospodárného postupu při správě stamiliónového majetku v centru hlavního města.

Foto: Právo

Areál bývalých kasáren v pražském Karlíně

Článek

Ministerstvo obrany totiž začalo vyjednávat s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), že mu kasárna bezúplatně převede.

Stropnický minulý rok stopnul už rozjetý prodej kasáren podnikatelce Ivaně Tykačové za téměř 600 miliónů korun.

Ale když se pokusil památkově chráněnou stavbu ve špatném stavu, avšak na lukrativním místě, znovu prodat, nepřihlásil se mu jediný zájemce.

„O možné změně příslušnosti hospodaření s budovami bývalých kasáren v Praze-Karlíně z ministerstva obrany na ÚZSVM již zástupci obou úřadů předběžně jednali,“ řekl Právu mluvčí majetkového úřadu Pavel Hortig. Dodal, že teď čekají na rozhodnutí obrany.

Výnosy by šly Babišovu úřadu

Ministerstvo zatím zvažuje pro a proti. „Posuzujeme několik variant. Od prodeje po využití,“ poznamenal pro Právo mluvčí obrany Petr Medek. Pro ministerstvo vyjde převod na ÚZSVM nebo odprodej nastejno, protože by muselo případně utržené stamilióny převést Babišovu ministerstvu financí.

Obrana poprvé prodávala kasárna loni v únoru. Ministerstvo chtělo v prvním kole nejméně 581 miliónů.

Nejvyšší cenu – 589,5 miliónu – nabídla firma Griva Art, kterou ovládá Tykačová. Stropnický ale výběrové řízení stornoval s argumentem, že o budovu soutěžila Tykačová i s dalším uchazečem, firmou Netal, kterou také ovládá, což mohlo výběr negativně ovlivnit.

Podle Stropnického však nebyl obchod dostatečně transparentní. Kvůli prodeji dokonce odvolal dva úředníky.

Když chtělo ministerstvo za půl roku klasicistní objekt znovu prodat za 620 miliónů, nikdo se už nepřihlásil.

Ministr poté musel čelit kritice, že se svěřeným majetkem nenakládá hospodárně. Údržba obrovské budovy totiž ročně stojí okolo pěti miliónů korun. Většinu zaplatí ale Policie ČR, která si část hektarového areálu pronajímá.

Vše nepotřebné půjde pod finance

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského (za KDU-ČSL), který má na starosti loterie a státní majetek, včetně ÚZSVM, by měli pro budovu kasáren využití.

„Kdyby se budovy chtělo ministerstvo obrany zbavit, určitě bychom ji chtěli pro využití několika organizačních složek státu nebo pro nějakou výstavbu,“ řekl Právu Závodský.

Ministerstvo financí možnost zbavit se nepotřebných realit nenabízí pouze obraně, ale všem státním organizacím.

Podle Závodského jde do druhého čtení novela zákona o majetku státu, která počítá s tím, že nepotřebné státní nemovitosti by dostal do správy ÚZSVM.

Finance si od toho slibují, že se odprodej budov zjednoduší a zlevní. Převod majetků z ministerstev již začal.

Právě tento týden měla vláda schválit první balík budov k převodu. K tomuto bodu ale nedošla a projedná ho v pondělí.

Několik objektů nabídla obrana, např. barokní komplex na pražské Invalidovně, odkud minulý rok přestěhovala vojenský archiv. Řady nemovitostí se zbavila Celní správa či Úřad vlády. NKÚ nabídl své nepotřebné rekreační chaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám