Hlavní obsah

Nečasová: nejvyšší trest za kabelky? Právníci: bylo by to fiasko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pátečním neúspěchu žalobců v kauze Nagyová se ukazuje, že policii a olomouckým státním zástupcům se u českých soudů zatím nedaří prokázat, že klientelistická síť ve vysoké politice a správě státních úřadů a firem měla prvky zločinu. Rozsáhlý zátah policie, který v roce 2013 vedl k pádu vlády Petra Nečase (ODS), tak má zatím spíše chabé výsledky.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová)

Článek

Paradoxně nejvíce by se podle Právem oslovených právníků měla Jana Nečasová (dříve Nagyová) obávat obvinění týkající se darů, které jako šéfka sekretariátu premiéra Nečase (dnes svého manžela) přijímala od vlivných úředníků, politiků i podnikatelů.

Za to, že za ně neodvedla státu 700tisícovou daň, jí hrozí až osm let vězení. Korupci jí však v tomto případě policie, která již vyslechla poslední svědky a nyní jejich výpovědi prověřuje, neprokázala a ani ji z ní neobvinila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Osm let může Nečasová dostat i za zneužití utajovaných informací z BIS, ke kterým neměla mít přístup a které podle podezření policie skončily u Ivo Rittiga. V této části však pražský městský soud vrátil státním zástupcům obžalobu kvůli tomu, že byla v režimu utajení, a tudíž byla krácena práva obviněných.

Pokud se státním zástupcům nepodaří BIS přemluvit k odtajnění některých věcí, může tato obžaloba v krajním případě zcela spadnout pod stůl.

Advokáti: kabelky jako únikový kanál

Podle advokátů Jaroslava Ortmana a Radka Ondruše by odsouzení Nečasové jen za zmíněné nepřiznání darů bylo fiaskem vyšetřujících orgánů v porovnání s tím, jak megalomansky policisté s žalobci celou kauzu rozjeli.

„A to ještě v případu těch darů v podobě kožíšků a kabelek – ruku na srdce, to je únik z propasti. Na to, jak byla celá kauza bombasticky pojata, tak se dostala do úzkých, a tohle je takový únikový kanál, aby aspoň něco, proboha, bylo. Jinak je to žalostné,“ zhodnotil kriticky celý případ Ortman.

Dosavadní výsledky podle něj vůbec neodpovídají tomu, s čím policisté se státními zástupci v této kauze začínali. A měli by nést personální odpovědnost. „Mně ten hon na Nagyovou zavání politickým procesem,“ nebral si servítky někdejší žalobce Nejvyššího státního zastupitelství a nyní advokát Ondruš.

Žalobci podle něj v jejím případě kriminalizují jednání, které se obecně nestíhá. Problémy vojenské zpravodajské služby a „velmi amorální chování tamních vojáků“ by se podle něj neměly řešit tímto způsobem, tedy soudní dohrou.

Nemilé překvapení u Nejvyššího soudu

Páteční nepravomocné rozhodnutí soudkyně z Prahy 1 Heleny Králové o zproštění obžaloby Nečasové a tří příslušníků vojenské tajné služby s tím, že jejich jednání, které vedlo ke sledování Nečasovy první ženy Radky, není trestné, však zároveň není jediným políčkem českých soudů.

I když v tomto případě se Právem oslovení právníci shodují, že vše ještě nejspíš zvrátí odvolací pražský městský soud, který už dříve v jednání Nagyové a spol. možnou trestní rovinu viděl.

Už dříve státní zástupce zaskočil Nejvyšší soud, který předloni konstatoval, že nesmějí dál stíhat trojici bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu za údajné trafiky, a tedy i korupci, protože jsou kryti poslaneckou indemnitou (nestíhatelnost za vystupování na půdě Sněmovny).

Rozdílné názory právníků

Bude tedy zajímavé sledovat, jak si s tímto problémem olomoučtí žalobci poradí, protože mohou dál stíhat pouze ty, kteří podle nich upláceli – tedy Nečasovou, Nečase a někdejšího náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj Romana Bočka – a nikoli ty, co měli z korupce profitovat.

„Nikdo nepředpokládal, že by mohl Nejvyšší soud dojít k takovému závěru. To není vina toho žalobce, ale podle mého dojmu jde o závažné pochybení Nejvyššího soudu,“ řekl Právu expert na ústavní právo Jan Kysela z Univerzity Karlovy v Praze.

Na rozdíl od právníků Ortmana a Ondruše rozsáhlý zátah policistů a státních zástupců na okolí premiéra a tři poslance chápe.

„Jim se začal vyjevovat segment ústavního a politického systému, který najednou viděli ve stavu úplného rozvalu. Lidé, kteří jsou kompetentní rozhodovat, jsou ve skutečnosti ovládáni lidmi, již nemají žádný mandát, řídí je a vytvářejí si klientelistické sítě, které rozdělují i klíčové státní pozice,“ hodnotí uvažování policistů a žalobců.

Kysela však podle svých slov nikdy neměl pocit, že by šlo o spiknutí policejních plukovníků a státních zástupců, rozhodnutých vládnout v ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám