Hlavní obsah

Osm sourozenců z Klokánku zůstane ve výchovném ústavu, matka souhlasí

• Aktualizováno

Osm sourozenců z Ústí nad Labem zůstane ve výchovném ústavu na Karlovarsku. Rozhodl tak okresní soud, který zamítl předběžné opatření na jejich stěhování do dětského domova. V úterý to řekla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Děti mají podle úřadů ve Žluticích odpovídající péči a zázemí, od chovanců ústavu jsou odděleny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo práce a sociálních věcí postup úředníků kritizovalo.

Článek

Sourozenci byli do předminulého týdne v Klokánku. Jejich přesun a postup ústeckých úředníků kritizovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

„Soud zamítl návrh na předběžné opatření na stěhování dětí do dětského domova v Ústeckém kraji. Potvrdil tak, že postup úřednice odboru sociálněprávní ochrany dětí byl správný. Znamená to, že děti zůstanou ve Žluticích na Karlovarsku do doby, než si matka upraví domácnost a dostane děti zpět do péče. Stěhování dětí si nepřeje ani ona,“ řekla Macová. Odbor péče o děti se proti rozhodnutí soudu odvolávat nebude. Sociální pracovníci podle Macové s matkou intenzivně pracují.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Děti byly do předminulého týdne v ústeckém Klokánku. Překročily ale roční lhůtu, kterou pro pobyt v zařízení pro okamžitou pomoc stanoví zákon. Odbor sociálněprávní ochrany dětí se proto obrátil na soud a ten děti poslal předběžným opatřením do ústavu.

Jako jediný měl dostatečnou kapacitu, aby přijal všechny, ústav na Karlovarsku. „Prioritou bylo, aby všechny děti zůstaly pohromadě, mají silné citové vazby,“ řekla Macová.

Nechtěli přetrhat vazby sourozenců

Přesun dětí kritizovala ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, výhrady mělo i ministerstvo práce a sociálních věcí. To označilo postup úředníků za hrubou chybu. "Mimo jiné došlo k porušení Úmluvy o právech dítěte, zejména práva na zajištění odpovídajícího náhradního prostředí. Dle našich informací se v případě sourozenců nejednalo o krizovou situaci a k dispozici bylo jiné vhodné prostředí," řekl mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Podle ministerstva šlo o systémovou chybu ústeckého odboru, soudu i výchovného ústavu. "MPSV proto z vlastního podnětu zahájilo šetření postupu OSPOD a následně bude podán podnět na postup ústavu z hlediska zákonnosti přijetí dětí," doplnil Habáň.

Podle mluvčího ústeckého krajského úřadu Zdeňka Rytíře o děti nejevil zájem širší okruh rodiny, v kraji nebyli ani vhodní pěstouni, kteří by si vzali všechny děti. Ústecký odbor ochrany dětí podle kraje prověřoval všechny možné varianty. „Z důvodu neúspěšnosti a snahy o zachování sourozeneckých vazeb přistoupil k dočasnému umístění dětí do výchovného ústavu Žlutice. Odbor před podáním návrhu na předběžné opatření vyjednal v zařízení podmínky, za nichž budou děti přijaty, zejména pak, že všichni sourozenci budou ubytováni v samostatném objektu,“ řekl Rytíř.

Tři chlapci a pět dívek ve věku od jednoho roku do 15 let byli v Klokánku od loňského dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám