Hlavní obsah

Potraviny v Česku dostanou dvě nová označení, plánuje Jurečka

Se dvěma novými značkami se budou moci v dohledné době setkat spotřebitelé v tuzemských obchodech. Ministerstvo zemědělství připravilo vyhlášku, podle které budou moci výrobci používat označení „Česká potravina” a „Vyrobeno v České republice”. Ministr zemědělství Martin Jurečka (KDU-ČSL) to uvedl v pořadu Partie na TV Prima.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

Pravidla pro udělování označení budou různá podle konkrétních druhů potravin. Například pokud půjde o tzv. jednodruhový výrobek – například ovoce, zelenina nebo mléko, bude označení „Česká potravina” definovat, že 100 procent suroviny bylo vyrobeno přímo na území ČR.

„Pokud jsou to vícedruhové výrobky, například nějaký uzenářský výrobek, kde třeba koření nejsme logicky schopni vyrobit u nás, tak dáváme tu možnost, aby tam ten výrobce uplatnil 75 procent suroviny na začátku výrobního procesu z komodit, které byly vyrobeny na území České republiky,” popsal Jurečka.

V případě, že výrobce dobrovolně použije toto označení, bude mít zákazník jasnou informaci o tom, odkud daný výrobek pochází, popsal ministr.

Cílem nového označení je tedy podle něj především usnadnit spotřebiteli orientaci na trhu. Jak přesně budou značky vypadat, však zatím není jasné.

Vyrobeno v České republice

U potravin, které není možné vyrobit z domácích komodit, například čokoládových výrobků, bude existovat možnost dobrovolného označení „Vyrobeno v České republice”.

„To znamená, že ten výrobní proces musí proběhnout tady,” řekl ministr. Příslušná vyhláška by podle něj měla být už do konce června k dispozici ve věstníku. Používání nového označení by se tak mělo rozvinout od druhé poloviny roku, dodal.

Na dotaz, zda se nebude nové označení plést s komerčními značkami jednotlivých firem, uvedl, že ministerstvo tuto situaci nemůže nijak ovlivnit. Podotkl však, že úřad bude hlídat, zda označení na obalech odpovídá skutečně výrobku, například co se složení týče.

Jednodušší podmínky pro malé výrobce

Jurečka také řekl, že ministerstvo zemědělství připravuje změnu zákonů, která by měla usnadnit život malým výrobcům potravin rostlinného původu, například domácím výrobcům marmelád nebo třeba dortů. Měli by mít jednodušší podmínky.

„My tady chceme využít něco podobného, co jsme udělali pro zemědělce, kteří například porážejí doma zvířata a prodávají své výrobky z farmy,” řekl Jurečka. Snazší podmínky chce uvést v život od začátku příštího roku.

„My určitě si umíme představit, že podpoříme mladé rodiny v tom, aby si ženy na mateřské mohly přivydělat, ale zatím jsme neviděli nic konkrétního, o čem by byla možná debata,“ podotkl poslanec za ODS a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl.

Reklama

Výběr článků

Načítám