Hlavní obsah

Vzácný tenkozobec byl v Plzeňském kraji spatřen po 59 letech

Právo, Jan Švábek
Chocenice

Pořádný úlovek si v polovině května připsal na konto ornitolog Jan Haber z Nepomuku. Na rybníku Výsovák u Chocenic na jižním Plzeňsku spatřil tenkozobce opačného, ptáka se zobákem zahnutým nahoru, který vzácně hnízdí jen na jihu Čech a na jižní Moravě. V Plzeňském kraji byl pták spatřen po 59 letech.

Foto: Jan Haber

Tenkozobec opačný spatřený na rybníce Výsovák

Článek

Podle Jiřího Šafránka z Moravského ornitologického spolku se jedná o historicky první doložený výskyt tohoto druhu na jižním Plzeňsku. „V Plzeňském kraji je to teprve druhé pozorování, předchozí je z roku 1956, kdy se tenkozobec zdržoval na Kovčínském rybníku na Klatovsku,“ řekl Právu Šafránek.

„Je to bomba. Byla klika, že jsem byl ve správnou dobu na správném místě. Když jsem ho viděl, úplně se mně rozklepaly nohy. Jezdil jsem se na něho dívat dvakrát denně. Zalezl jsem si na místo a čekal. Přišel ke mně asi na 60 metrů. Mám i několik fotek,“ líčí Haber.

Foto: Foto archív Adolf Goebel

Tenkozobec opačný, který byl historicky poprvé objeven na jižním Plzeňsku.

Na Výsováku se pták zdržel tři dny v minulém týdnu. Na místo, které je pro něj atypické, zřejmě zabloudil při tahu. V celém Česku se podle Habera nachází jen několik párů. „Je to velikánská rarita. V tuto chvíli se ví o třech párech a jednotlivci,“ upřesňuje Haber.

Tenkozobec opačný je černobíle zbarvený bahňák velikosti racka chechtavého. „Jeho zvláštností je dlouhý a velmi tenký zobák, který má na rozdíl od ostatních ptáků otočený špičkou vzhůru. Právě podle svého zvláštního zobáku dostal jméno,“ uvádí Šafránek.

Tenkozobci hnízdí na zemi, většinou na dně vypuštěného rybníka. V hnízdě mívají čtyři vajíčka a o mláďata pečují 35 až 40 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám