Hlavní obsah

Dětem nejvíc ubližují vlastní rodiče, ukázal průzkum

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezinárodní průzkum mezi evropskými linkami bezpečí v on-line komunikaci hledal odpověď na to, s čím chtějí děti pomoct. Dětem v ČR bylo loni nejčastěji ubližováno doma (52 procent), nejvíc vlastními rodiči (49 procent). V e-mailech bylo nejfrekventovanější téma špatných vztahů s matkou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Právě na on-line kanálech se děti snáze svěřují s velmi závažnými tématy, často se tady setkáváme s příběhy dětí, které trpí psychickým či fyzickým týráním. Průzkum pak ukázal smutný fakt, že dětem je nejčastěji ubližováno v rodinách jejich vlastními rodiči,“ říká vedoucí on-line služeb Linky bezpečí Kateřina Lišková.

Dodala, že v posledním roce vzrostl počet kontaktů elektronickou formou o 60 procent. Stále využívanější je telefonní linka, na níž poradci denně odbaví až 650 hovorů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Alarmující je počet e-mailů se zmínkami o sebevražedných myšlenkách a sebepoškozování
Kateřina Lišková, Linka bezpečí

„Elektronická sdělení jsou však daleko niternější. Přes chat nebo e-mail se pak snažíme děti přesvědčit, aby zavolaly. To už třeba získají důvěru, vědí, že nebude vadit, že u toho budou plakat. A my se k nim dostáváme blíž,“ vysvětluje Lišková.

Nejčastěji řešenými problémy byly vztahy s matkou (téměř polovina případů), pak deprese a psychické týrání. Na dalším místě se objevily vztahy s otcem, hned poté sebevražedné myšlenky, sebepoškozování a teprve za tím vším šikana a fyzické týrání.

Máma na ně nemá čas

„Velmi alarmující je také počet e-mailů obsahujících zmínky o sebevražedných myšlenkách a sebepoškozování, šlo o šestnáct a patnáct procent případů. Je zřejmé, že dlouhodobě nevyhovující rodinná situace se odráží na psychickém stavu dětí, které se potýkají se stavy hraničícími až s depresí,“ říká vedoucí on-line Linky bezpečí.

„Neřešené problémy u dětí vyvolávají tenzi, kterou některé z nich uvolňují sebepoškozováním či uvažují o nejradikálnějším úniku od problémů, o ukončení života,“ varuje Kateřina Lišková a vysvětluje, proč vztahy s matkou děti nejvíc řeší.

„Je to subjektivní pohled dětí. To, že si nerozumějí s mámou, nebo je tam problém, je pro ně nejzásadnější. Často v rodinách i otcové chybějí. Je to i následek rozvodů, toho, že právě mámy na ně najednou nemají čas,“ dodává Lišková.

Sebepoškozování se častěji řeší u dívek, sebevraždy nebo pokusy o ně u chlapců.

Rodiče podle vedoucí Linky bezpečí řeší existenční problémy. A nevěnují se dětem jako dřív. Nejde o to, že by byly matky tyrankami nebo něco podobného.

Dětské sebevraždy

Výsledkům průzkumu dává za pravdu i dlouhodobé smutné umístění na předních místech v počtu dětských sebevražd. Třetí nejčastější příčinou úmrtí dětí v České republice byly v minulých letech podle průzkumu ministerstva zdravotnictví sebevraždy.

Ročně u nás spáchá sebevraždu pět až deset dětí do 15 let věku a asi 40 ve věku 15 až 19 let. Nedokonaných pokusů však bývá mnohonásobně víc. Sebepoškozování se častěji řeší u dívek, sebevraždy nebo pokusy o ně u chlapců.

Do mezinárodního výzkumu se krom české Linky bezpečí zapojily i krizové linky z Polska, Slovenska a Maďarska. Výzkumný vzorek vybraný na základě přesné metodologie pražští pracovníci poradny vybírali z 1170 přijatých dotazů v minulém roce.

Z webových stránek Linky bezpečí se mohou děti zapojit do chatu, napsat na e-mailovou adresu pomoc@linkabezpeci.cz nebo volat linku 116 111.

Reklama

Výběr článků

Načítám