Hlavní obsah

Na Svatém Kopečku u Olomouce uložili relikvii papeže Jana Pavla II.

Kapka krve papeže Jana Pavla II. je od neděle novou relikvií uchovávanou v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Kapka v malé ampuli je vložena do pozlacené schránky na stěně baziliky. Papežova krev je připomínkou jeho návštěvy Olomouce a Svatého Kopečku před dvaceti lety. Akt uložení svatého ostatku přilákal velké množství lidí, bazilika byla při slavnostní mši zcela zaplněná. Na Svatém Kopečku se v neděli také uskutečnila pouť rodin.

Foto: Profimedia.cz

Jana Pavel II. při své návštěvě Česka v roce 1995

Článek

Mši sloužil polský kardinál Stanislaw Dziwisz, někdejší osobní sekretář papeže, který Jana Pavla II. při jeho tehdejší návštěvě doprovázel. "Krev znamená lásku, oběť. On sem přijel před dvaceti lety a teď nechť navždy zůstane v této svatyni na Moravě. Když byl zde, modlil se za vás a vyprošoval milost pro vaši vlast. I teď, když už je u Pána, cítíme jeho přímluvu," uvedl Dziwisz.

Kardinál také zavzpomínal, jak byl Jan Pavel II. před dvaceti lety nadšen množstvím lidí, kteří se shromáždili před bazilikou. Často údajně vzpomínal na větu, kterou tehdy lidé volali. "Ve Vatikánu se pak všichni učili větu: Svatý Kopeček je plný tvých oveček," uvedl Dziwisz.

Papež by měl podle jeho slov radost i z plné baziliky při dnešní mši. „Zejména kolik je zde dětí. Toto setkání je darem pro Svatého otce, vzpomínáme ho v modlitbě a věříme, že je v modlitbě s námi," dodal kardinál.

 Návštěva papeže v polovině 90. let

Ostatky Jana Pavla II. byly donedávna uchovávány na krakovském arcibiskupství, před nějakou dobou je díky Dziwiszovi získala svatokopecká farnost.

Jan Pavel II.

  • 1920 narozen nedaleko polského Krakova
  • 1946 vysvěcen na kněze
  • 1964 stal se krakovským arcibiskupem
  • 1978 zvolen papežem
  • 2.4. 2005 zemřel

Zdroj BBC/DPA

Bazilika na Svatém Kopečku je jedním z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě. Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, který stál v čele katolické církve od roku 1978 až do své smrti v roce 2005, ji navštívil v květnu 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám