Hlavní obsah

Na pochod Praha - Prčice se vydalo 20 tisíc lidí

Jubilejní padesátý ročník pochodu Praha - Prčice přilákal podle prvních odhadů kolem 20 000 lidí. To je více než loni, kdy se akce zúčastnilo necelých 15 000 lidí. Do cíle už dorazili pochodníci z kratších tras, řekl v sobotu po poledni jeden z hlavních organizátorů Petr Karlovský.

Foto: David Veis, ČTK

Ilustrační foto: Turisté na trase pochodu Praha - Prčice.

Článek

Pořadatelé letos pro pěší připravili 16 tras dlouhých od 23 do 70 kilometrů. Nejvíce kilometrů urazí ti, kteří se na start vydali z Prahy. Čtyři trasy jsou určeny pro cyklisty a jedna třináctikilometrová pro vozíčkáře.

"Účast ještě nemáme uzavřenou, předpokládáme, že to bude něco kolem 20 000. Samozřejmě v cíli jsou především cyklisté, respektive polovina z nich má v Prčici jen průjezdní bod, protože jsou ty trasy okružní. Už ale samozřejmě došli lidé z kratších tras, speciálně z dětské. Mimochodem část organizátorů ráno odstartovala dětskou trasu a doběhli sem kolem 11:00, aby mohli nastoupit do stánku," uvedl Karlovský.

V letošním roce pořadatelé vzhledem ke kulatému výročí i příznivé předpovědi počasí předpokládali, že by účast mohla být vyšší. Na druhou stranu se Karlovský domnívá, že mnozí lidé dali přednost sledování českých hokejistů v dnešním semifinále mistrovství světa proti Kanadě. "Věřím, že nám to nějakou tisícovku odebralo, ale druhou stranu se držíme kolem 20 000, což je dobrý počet, aby se to dobře zvládalo, aby se lidem šlo příjemně a nešli v zástupu," podotkl.

Dálkový pochod Praha - Prčice je podle pořadatelů nejmasovější akcí svého druhu s nejdelší nepřerušenou tradicí. Jeho historie sahá do roku 1966, kdy se skoro pět stovek turistů pokusilo překonat vzdálenost 100 000 českých loktů, tedy zhruba 60 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám